Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Julkorv

Hemmagjord korv innehåller mycket rent och fint kött. Denna julkorv gör du på bogfläsk, nötkött och fläskfärs och kryddar med ingefära och kryddpeppar för härlig julsmak. Så fram med köttkvarnen och tre meter krokfjälster!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 1996
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 30 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär bogfläsk och nötkött i mindre bitar. Mal dessa två gånger genom köttkvarnens fina skiva. Mal detta tillsammans med fläskfärs och potatis.
  2. Blanda färsen med kryddor och potatismjöl. Rör ner buljong och mjölk, blanda väl.
  3. Prova kryddningen genom att koka en stor klick färs i vatten.
  4. Stoppa smeten i väl rengjorda krokjälster. Stoppa mycket löst, jälstren ska endast vara halvfyllda, annars spricker korven vid kokningen.
    Knyt av i lagom långa korvar med bomullssnöre. Stick små hål i skinnet så att luften går ur. Dela i lagom längder för kokningen.
  5. Saltblandning: Rör samman salt, socker och ev salpeter. Gnid in korvarna i saltblandningen. Låt ligga kallt i ett dygn.
  6. Kokning: Koka upp vatten, lök och kryddor. Koka korven i omgångar på svag värme i ca 20 minuter, tills den är klar.
  7. Koka rotsakerna i korvspadet. Servera med en grov senap.

Tips

Efter det att korven gnidits in med saltblandningen kan den delas upp och läggas i påsar och frysas in. Den kokas sedan strax före servering.

Vid tidsbrist: Värm färdigkokt julkorv i vatten med några lagerblad och kryddpepparkorn ca 5 min. Skär korven i skivor och servera.

Ingredienser

Portioner: 30 st
  • 500 g bogfläsk
  • 500 g nötkött
  • 500 g fläskfärs
  • 500 g kall, kokt potatis
  • 1 1/2 msk salt
  • 1 tsk malen vitpeppar
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 1/2 dl köttbuljong (tärning + vatten)
  • 1 l mjölk
  • 3 m krokfjälster
Saltblandning
  • 2 1/2 msk grovt salt
  • 1 1/2 msk socker
  • ev 1 tsk salpeter
Kokning
  • vatten
  • 2 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
Tillbehör
  • morot i skivor och tärningar
  • kålrot i skivor och tärningar
  • rotselleri i skivor och tärningar
  • grov senap
Lägg till i inköpslistan