Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Jordnötssås

Jordnötssås är den perfekta såsen till rätter ifrån det asiatiska köket. I såsen möts många distinkta smaker som ingefära, chili, kokos och koriander.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2003
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och grovhacka vitlöken. Stöt den i en mortel tillsammans med korianderfröna. Lägg i jordnötter och urkärnade, grovhackade chili-frukter. Stöt detta till en paste.
  2. Stek chilipasten försiktigt i en torr panna (jordnötterna ger ifrån sig tillräckligt med fett).
  3. Skala och hacka ingefäran. Tillsätt den samt ev den torkade ingefäran, kokosmjölken och strösockret. Låt sjuda i ca 10 minuter.
  4. Häll i fisksåsen och mixa i en matberedare eller med mixerstav.

Tips

Det går att byta ut korianderfröna mot 1-2 tsk malen koriander.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk korianderfrön
  • 3 msk jordnötter
  • 2 röda chilifrukter
  • 2 1/2 cm färsk ingefära
  • ev 1 tsk malen ingefära
  • 2 1/2 dl kokosmjölk
  • 2 msk strösocker
  • 1/2 msk asiatisk fisksås
Lägg till i inköpslistan