Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Janssons frestelse

Ingen jul utan Janssons frestelse! Hemligheten bakom en fulländad Jansson är att fräsa löken – länge och långsamt så att de söta smakerna utvecklas ordentligt. Hur mycket ansjovis man sedan vill ha är en smaksmak, men vi gillar när den känns!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala, halvera och skiva löken tunt i en matberedare.
  3. Fräs löken i smöret i en stekpanna tills den får lite färg.
  4. Skala potatisen och lägg i en bunke med kallt vatten.
  5. Häll av och skär potatisen i grova strimlor med kniv eller i en matberedare.
  6. Blanda grädde, mjölk och ansjovisspad i en bunke.
  7. Varva potatis, lök och ansjovisfiléer i en smord, ugnssäker form, ca 20 x 25 cm (för 10 portioner), börja och sluta med potatis. Fördela gräddblandningen över formarna.
  8. Strö över ströbrödet. Fördela små smörklickar på toppen.
  9. Ställ formen i ugnen och grädda ca 1 timme i nedre delen av ugnen, tills potatisen är mjuk och gratängen fått fin färg.
  10. Ta ut och låt svalna helt. Ställ i frysen.
  11. Vid servering: Tina gratängen. Häll på mjölken och värm i ugnen på 175°C ca 45 minuter.

För alla

Gör glutenfri: Använd glutenfritt ströbröd eller uteslut det helt.
Gör laktosfritt: Ersätt grädde och smör med laktosfritt. Kontrollera ströbrödet.
Gör mjölkproteinfri: Byt grädden mot ris-, havre- eller sojabaserad gräddersättning. Använd mjölkfritt margarin och ströbröd.
Gör äggfri: Använd ströbröd fritt från ägg.

Tips

Koka potatisen med gräddmjölken innan du blandar den med lök och ansjovis. Det gör gratängen ännu krämigare tack vare stärkelsen i potatisen som binder sig bättre med grädden.

Ingredienser

Portioner: 10
  • ca 175 g gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 kg potatis
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 1/2 msk ansjovisspad
  • 1 1/2 askar ansjovisfiléer (à 125 g)
  • 40 g rumsvarmt smör
  • 3 msk ströbröd
Vid servering
  • 1 dl mjölk
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1258 kJ / 301 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept