Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Inkokt lax

(104)
1-4 TIM | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Mästerligt god lax som kommer att göra succé bland vännerna. Laxen kokar du i en välsmakande lag innehållande bland annat morot, rödlök, lagerblad och ättiksprit. Den inkokta laxen blir tilltalande, förtjusande och fantastiskt god.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 1998
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 15
  • 1 laxsida (1 laxsida motsvarar 3-5 kg)
  • 2 rödlökar
  • 2 morötter
  • 3 l vatten
  • 2 dl ättiksprit (12%)
  • 1 msk vitpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 8 lagerblad
  • 2 msk salt
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 15 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och skär löken i klyftor och morötterna i slantar.
  2. Koka upp vatten, ättika, kryddor och morotsslantar. Koka i ca 15 minuter. Lägg i löken efter ca 5 minuter.
  3. Sätt ugnen på 125°C.
  4. Skär av ca 1 dm av stjärtbiten, jämna till huvudänden. Lägg laxsidan med skinnsidan ner i en form. Häll på så mycket lag att den täcker. Beroende på formens storlek kan det bli lag över. Lyft med en stekspade så att det kommer vätska under laxen, annars är det risk för att den fastnar i formen.
  5. Ugnskoka i ca 1 timme. Ta ut och låt svalna i spadet.