Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Ingefärsgravad lax

Ingefärsgravad lax är lättlagat och har en fantastisk smak av ingefära och dill. Den gravade laxen tillagas enkelt och serveras med sweet chili-sås och rostat bröd.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 1996
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 15 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Frys laxen om den är färsk. Den bör ligga fryst i minst 48 timmar.
  2. Lägg laxsidan i en form eller en ugnsplåt med kanter. Strö grovsaltet över köttsidan. Täck med plastfilm, låt stå svalt/kallt över natten.
  3. Koka upp vattnet, rör ner salt och socker så att det löses upp.
  4. Skär ingefäran i tunna skivor/slantar. Tillsätt dem, dillstjälkarna och pepparkornen. Låt småkoka i 4-5 minuter. Ställ att kallna.
  5. Ta upp laxen. Häll av lagen och skrapa bort ev kvarvarande saltkorn. Lägg laxen trångt i en rengjord form/plåt. Häll på lagen. Låt stå kallt i 2 dygn innan laxen tas upp och skärs i tunna skivor.
  6. Servera laxen med Sweet chili-sås till ingefärsgravad lax och rostat bröd.

Ingredienser

Portioner: 15
  • 1 1/2 kg lax med skinn
  • 4 msk grovsalt
  • 2 l vatten
  • 4 msk salt
  • 5 1/2 msk socker
  • 60 g skalad färsk ingefära
  • 1 dl cm-långa dillstjälkar
  • 1 msk vitpepparkorn
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?