Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Grönskön smörgåstårta

Här är en läcker lakto- ovo vegetarisk smörgåstårta med mycket grönt! Varva den fräscha smörgåstårtan med krispig spetskål, avokado, ägg och pepparrot mellan bröden. Toppa med vackert grönt som tunt skuren fänkål, tärnat äpple och vackert rosa picklad rödlök.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Så här gör du- texten är avsedd för en smörgåstårta för 6 port.

  1. Fyllning: Hårdkoka äggen. Finstrimla kål och sallad. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. Gaffelmosa avokadon. Skala och hacka äggen.
  2. Blanda kål, sallad, avokado, ägg, persilja, finrivet citronskal, majonnäs, crème fraiche, salt och peppar i en bunke. Ställ i kylen.
  3. Kantskär bröden. Bred smör på 4 brödskivor (botten och mitten). Pressa över lite citronjuice.
  4. Lägg 2 smörade skivor med långsidan mot varandra på ett fat. Bred på hälften av fyllningen. Upprepa en gång. Lägg på de sista bröden och pressa över lite citron.
  5. Målning: Vispa crème fraiche, pepparrot, finrivet citronskal, 2 krm salt och 1 krm peppar med elvisp några minuter. Vispa tills pepparrotskrämen tjocknat (blir lös först).
  6. Bred/måla krämen på kanterna och ovanpå. Ställ i kylen. Hit kan förberedas en dag i förväg.
  7. Picklad rödlök: Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Skala och skär rödlöken i klyftor och lägg i en skål. Häll lagen över löken. Låt svalna och ställ kallt.
  8. Dillolja: Mixa rapsolja med grovhackad dill, ta med både vippor och stjälkar. Sila av.
  9. Garnering: Skär långa remsor av zucchinin med osthyvel eller mandolin. Lägg dem omlott på en skärbräda. Dela på mitten och skär till dem på längden så att de är något högre än tårtans kant. Fäst dem runt tårtans kanter.
  10. Ansa och skär grönsakerna efter tycke och smak, t ex i tunna skivor, strimlor och fina tärningar. Lägg fasta grönsaker som fänkål, rättika, sparris, broccoli, rädisor, äpple och päron i en skål med iskallt vatten blandat med färskpressad juice av 1/2 citron. Låt stå ca 10 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.
  11. Garnera tårtan med grönsaker, picklad rödlök, örter och späda salladsblad strax före servering. Avsluta med att droppa över citronjuice och och dillolja och mala över lite peppar.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt bröd. Använd laktosfria produkter av crème fraiche och matfett. Kontrollera majonnäsen.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt bröd och matfett. Byt crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Dilloljan ger färg, glans och smak. Använd den till att vända fina tärningar eller små kulor (använd ett kuljärn) av gurka i. Dilloljan passar även bra att droppa över tårtan precis före servering. Spara det som blir över och ringla över fiskrätter eller använd som dressing till räksallad.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 6 landgångsbröd (6 st motsvarar ca 300 g)
  • 50 g rumsvarmt smör
Fyllning
  • 6 ägg
  • 1 litet spetskål à 300 g
  • 1/2 isbergssallad (1/2 isbergssallad motsvarar 175 g)
  • 3 avokador
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 1 citron
  • 2 1/2 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
Målning
  • 3 dl crème fraiche
  • 3/4 dl riven pepparrot på tub
  • 1 citron
Picklad rödlök
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 2 små rödlökar
Dillolja
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl grovhackad dill (både vippor och stjälkar)
Garnering
  • 2 gröna zucchini
  • ca 400 g grönsaker (t ex fänkål, rättika, grön sparris, broccoli, rädisor, grönt äpple, päron, avokador)
  • örter
  • späda salladsblad
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 4173 kJ / 997 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept