Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Grönsaksbuljong

Denna grönsaksbuljong ska du passa på att koka en dag när du ändå är hemma, den kräver nämligen 6 timmar på spisen. Men så blir buljongen full av kraftiga goda grönsakssmaker också, och är en smakrik grund i såser, soppor och grytor.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 1996
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 1/2 liter portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ansa och skär grönsakerna i centimeterstora bitar. Fräs dem med kryddorna i lite olja på medelvärme så att de inte tar färg.
  2. Häll på så mycket vatten att det täcker. Koka upp, sänk värmen och sjud under lock i ca 6 timmar, tills fonden fått god och kraftig smak.
  3. Skumma av efter hand så blir fonden klar. Sila av genom en silduk eller finmaskig sil.

Ingredienser

Portioner: 1 1/2 liter
  • 4 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1/2 purjolök
  • 150 g champinjoner
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1 kvist färsk dragon (1 kvist motsvarar 1/2 tsk torkad)
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 vitlöksklyfta
  • olja till stekning
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?