Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Grönkålssoppa med förlorat ägg

Grönkålssoppa med förlorat ägg är en nyttig och mättande soppa med smak av fänkål, anis och vitpeppar. Lakritssmaken mjukas av mild crème fraiche. Servera soppan med pocherat ägg.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj kålbladen och förväll i saltat vatten i en kastrull ca 10 minuter. Ta upp bladen och spola av dem med kallt vatten. Spara kokspadet.
    Krama ur vattnet och hacka bladen fint.
  2. Smält matfettet i en gryta och tillsätt mjölet. Häll över buljongen (kokande) och låt koka upp. Lägg i pepparkorn, anis och fänkål i en tekula och sänk ned i soppan. Smaka av med salt (tänk på att spadet från kålen är salt). Låt koka ca 5 min.
  3. Plocka upp tekulan och vispa i crème fraiche. Rör ned kålen och låt soppan koka upp.
  4. Pocherat ägg: Beräkna 2 tsk ättikssprit, 12 % och 1 tsk salt per liter vatten. Koka upp i en traktörpanna. Slå upp äggen, ett i taget, i en kopp och låt dem försiktigt glida ner i det sjudande vattnet. När vitan har stelnat plockas äggen upp med en hålslev och serveras i soppan.
  5. Servera med pocherat ägg.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongen noga. Annars fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche och laktosfritt smör eller olja.
Gör mjölkproteinfri: välj olja eller mjölkproteinfritt margarin. Byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).
Gör äggfri: uteslut det pocherade ägget.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 stånd grönkål (1 stånd motsvarar 500 g repade blad)
  • 1 msk smör eller margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 l buljong (1 l buljong motsvarar 5 dl grönsaksbuljong av tärning + 5 dl kålspad)
  • salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 tsk anis
  • 1 tsk fänkål
  • 1 dl crème fraiche
Pocherat ägg
  • 4 ägg
  • 2 tsk ättiksprit per liter vatten (12 %)
  • 1 tsk salt per liter vatten
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?