Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Grönkålspaj med valnötter

(12)
1-4 TIM | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

En vegetarisk matpaj lagad på vinterns gröna guld – grönkålen. Pajen passar såväl som en huvudrätt som på buffébordet, och är till exempel säsongsmässigt helt rätt som grönt tillbehör på ett julbord. Grönkål tillsammans med getost och valnötter gör den här pajen till en vegetarisk storfavorit.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2012
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 6
  • 150 g smör
  • 3 1/2 dl dinkelmjöl eller vetemjöl
  • ca 2 msk iskallt vatten
Fyllning
  • 250 g färsk grönkål eller spenat
  • 2 rödlökar
  • 2 dl valnötter
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 200 g getostar (chèvretyp)
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Hacka snabbt ihop smör och mjöl, allra helst i en matberedare. Tillsätt vattnet och fortsätt mixa tills du har en deg. Låt degen ligga i kylskåpet 30 minuter.
  2. Fyllning: Repa och grovhacka grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten i 5–10 minuter. Låt rinna av i ett durkslag.
  3. Skala, halvera och skiva löken tunt. Fräs lök och kål i smör på inte alltför hög värme i en stor stekpanna några minuter. Krydda med salt och peppar.
  4. Sätt ugnen på 200°C. Tryck ut degen i en pajform. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen.
  5. Grovhacka valnötterna. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en bunke.
  6. Lägg kålblandningen i det förgräddade paj skalet. Smula över chèvren och häll äggstanningen i formen. Strö över valnötterna.
  7. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 35–40 minuter.

För alla

Gör glutenfri: ersätt pajdegen med glutenfritt pajdegsrecept.
Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Pajen passar också fint att göra med spenat. Skippa momentet med kokningen och fräs spenat och lök i några minuter.