Julskinka i ugn
Julskinka är ett måste på de flesta julbord. Ta hjälp av en digital termometer när du tillagar din julskinka i ugnen, så har du full koll på när den är klar. Sedan serverar du din ugnsbakade julskinka tillsammans med grovkornig senap och rödkål.
Ingredienser
3 kg
ca 3 kg rimmad skinka
Griljering
1 ägg
2 msk senap
2 msk dijonsenap
1 msk socker
ca 1/2 msk majsstärkelse
1/2 dl ströbröd
För alla
Fri från laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd.
Gör så här
Tips
Om du köpt färdigkokt skinka tar du bort nät och svål och följer sen receptet från steg 7 för att griljera skinkan.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Inget ont om receptet men med att börja med, ska du tillaga flera kilo nerkylt kött, ta upp det i rumstemp i tid. Låt lagom varm ugn göta sitt, stressa inte. Har läst lite gamla kommentarer här om det ena eller det andra. Gammal sliten jag ugn, ny eller vedeldad....tänk efter själv så är detta ett jättebra recept 👍
Daniel
2023-12-22Efter 7.5 timme (😂) med en 3-kilos skinka fick jag lov att höja temperaturen till 150 grader och väntar nu lydigt på att den kan bli klar innan läggdags. När alla tjoat i kommentarerna här att 6 timmar är på tok för mycket så trodde jag aldrig att det skulle ta längre tid än så. Nästa år kör jag med den gamla hederliga "skinka i folie och 175 grader" istället. Ett halvt dygn i ugnen känns lite overkill när receptet rekommenderar 6 timmar (och kommentarerna färre än så). 😉 God jul!
Nathalie
2023-12-22En grej som jag syndat emot i alla år men som annars ger kortare ugnstid o jämnare resultat: Ta ut skinkan ur kylen i goood tid före ugnsbakningen. Värmeledningen i kött vid så små tempskillnader som omkring 15 grader (5 grader i skinka och 20 grader i kök) tar sin lilla tid. 2-3h för lite mindre skinkor upp mot 4-5h för större, då för att skinkan ska nå över ~10 grader i mitten - sedan OK för ugn.
Håkan
2022-12-23