Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Grekisk färslimpa med fetayoghurt

Grekisk färslimpa med fetayoghurt är en variant på köttfärslimpa med massor av spännande smaker. Färslimpan får smak av oliver, vitlök och oregano och steks saftig i ugnen. Som tillbehör till denna rätt serveras yoghurt med smak av fetaost som blandats, krispig potatis samt en sallad.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 13, 2015
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225˚C och sätt in en plåt.
  2. Potatis: Skär potatisen i tjocka skivor och blanda dem med olja, salt och peppar. Häll ut den på den varma plåten och rosta mitt i ugnen ca 30 minuter.
  3. Färslimpa: Blanda ströbröd med mjölk och låt det svälla ett par minuter. Skala och riv vitlök. Låt oliverna rinna av och grovhacka dem.
  4. Blanda färs med salt och peppar. Tillsätt ströbrödsblandningen, vitlök, oliver, ägg och oregano. Blanda ordentligt och forma till två limpor (för 4 port). Lägg dem på potatisplåten och stek med de sista 20 minuterna av potatisens tid eller tills innertemperaturen är ca 70°C.
  5. Fetayoghurt: Smula fetaost och blanda med yoghurt. Smaka av med salt och peppar.
  6. Sallad: Skär gurka i tärningar. Blanda den med mangold, vinäger och olivolja. Krydda med salt och peppar. 
  7. Servera färslimporna med potatis, sallad och fetayoghurt.

För alla:

Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd mjölk, fetaost och matyoghurt utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och matyoghurt mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Byt ut fetaost mot tofu.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Tips

Barnknep: Låt gärna barnen vara med och göra färslimporna. De tycker det är roligt att röra och forma med händerna. Tänk bara på att ha nytvättade händer och att inte smaka på rå köttfärs!

Ingredienser

Portioner: 4
Potatis
  • 900 g fast potatis
  • 1 msk olja
  • salt och peppar
Färslimpa
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 2 vitlöksklyftor
  • 140 g gröna oliver med pimento
  • ca 500 g blandfärs
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 ägg
  • 1 tsk oregano
Fetayoghurt
  • 150 g fetaost
  • 2 dl matyoghurt
Sallad
  • 1/2 gurka
  • 65 g mangold
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3072 kJ / 736 kCal