Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Gravad lax

Att grava lax själv är lättare än många tror. Vår gravade lax är klassiskt kryddad med dill och vitpeppar. Tekniken att grava fisk med salt och socker är gammal, och gravlax är tradition på allt från julbord till midsommar. Grava egen lax istället för att bjuda på köpt eller rökt lax!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Stöt pepparen grovt i en mortel. Blanda med salt och socker. Hacka dillen.
  2. Strö lite av kryddblandningen och dillen i botten av en form. Skär 6-8 skåror i skinnet på laxen. Lägg skinnsidan nedåt i formen. Gnid in resten av kryddblandning på köttsidan av laxen och strö på dillen.
  3. Låt laxen stå i rumstemperatur ca 1 timme så att socker och saltblandningen löser sig.
  4. Lägg laxen i dubbla plastpåsar, häll i salt och sockervätskan och förslut påsen. Låt laxen ligga i kylskåp 3-5 dygn för att få bästa resultat. Vänd laxen varje dag.
  5. Skär laxen i skivor före serveringen.

För alla

Rätten är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Frys laxen efter gravningen så är den färdiggravad till jul. Plocka fram den en dag innan, lägg i kylen och skiva dagen efter. Skiva den helst halvfryst, då är det lättare att få fina skivor.

Smaksättningar till gravad lax. Grava laxen enligt grundreceptet:
Förslag på smaksättningar: Rosmarin och honung, pepparrot och senapspulver, chili och lime eller stötta fänkålsfrön.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 2 tsk vitpepparkorn
  • 1/2 dl salt
  • 4 msk strösocker
  • 2 knippen dill
  • 1 kg färsk, odlad laxfilé gärna mittbit med skinn
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 691 kJ / 165 kCal