Hoppa till sidans innehåll
ÖVER 60 MIN | Medel

Gravad lax

Gravad lax är en klassiskt recept som passar till jul, påsk eller andra tillfällen när man vill njuta av något riktigt gott. Din laxfilé blir tack vare detta recept perfekt gravad och får en underbar sälta.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 1999
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Stöt pepparen grovt i en mortel. Blanda med salt och socker. Hacka dillen.
  2. Strö lite av kryddblandningen och dillen i botten av en form. Skär 6-8 skåror i skinnet på fisken. Lägg skinnsidan nedåt i formen. Gnid in resten av kryddblandning på köttsidan av laxen och strö på dillen.
  3. Låt formen stå i rumstemperatur ca 1 timme så att socker/saltblandningen löser sig.
  4. Lägg fisken i dubbla plastpåsar, häll i salt/sockervätskan och förslut. Låt laxen ligga i kylskåp 3-5 dygn för att få bäst resultat. Vänd laxen varje dag.
  5. Skär laxen i skivor före serveringen.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Om laxen inte är odlad ska den ha varit fryst i 72 timmar innan eller efter gravning.

Frys laxen efter gravningen. Plocka fram den en dag innan festen, lägg i kylen och skiva dagen efter. Skiva den helst halvfryst, då är det lättare att få fina skivor.

Se alla våra gravlaxrecept om du vill få tips på olika smaksättningar.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 2 tsk vitpepparkorn
  • 1/2 dl salt
  • 4 msk socker
  • 2 knippen dill
  • 1 kg färsk odlad laxfilé (gärna mittbit med skinn)

Kupongen är laddad

Valfri krydda på små glas

10 % rabatt

Santa Maria 3-80 g

Mer info