Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Gravad lax

Gravad lax är en klassiskt recept som passar till jul, påsk eller andra tillfällen när man vill njuta av något riktigt gott. Din laxfilé blir tack vare detta recept perfekt gravad och får en underbar sälta.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 1999
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Stöt pepparen grovt i en mortel. Blanda med salt och socker. Hacka dillen.
  2. Strö lite av kryddblandningen och dillen i botten av en form. Skär 6-8 skåror i skinnet på fisken. Lägg skinnsidan nedåt i formen. Gnid in resten av kryddblandning på köttsidan av laxen och strö på dillen.
  3. Låt formen stå i rumstemperatur ca 1 timme så att socker/saltblandningen löser sig.
  4. Lägg fisken i dubbla plastpåsar, häll i salt/sockervätskan och förslut. Låt laxen ligga i kylskåp 3-5 dygn för att få bäst resultat. Vänd laxen varje dag.
  5. Skär laxen i skivor före serveringen.

Tips

Laxen ska ha varit fryst i 72 timmar, antingen rå eller gravad.
Frys laxen efter gravningen så är den färdiggravad till jul, bara att plocka fram en dag innan, lägga i kylen och skiva dagen efter, skiva den helst halvfryst, då är det lättare att få fina skivor.

Smaksättningar:
Rosmarin/honung
Pepparrot/senapspulver
Chili/lime

Ingredienser

Portioner: 10
  • 2 tsk vitpepparkorn
  • 1/2 dl salt
  • 4 msk socker
  • 2 knippen dill
  • 1 kg färsk laxfilé (gärna mittbit med skinn)
Lägg till i inköpslistan