Hoppa till sidans innehåll
ÖVER 60 MIN | Medel

Glutenfri saffransmazarin i långpanna

Julbak när det är som bäst! Baka en saftig glutenfri saffransmazarin i långpanna med apelsinfrosting. Kakan skärs till fina mazarinrutor som passar perfekt som söta munsbitar att servera när man ska bjuda många på adventsfika.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 20 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Dela mandelmassan i små bitar. Blanda saffranet i vätskan och häll i en bunke tillsammans med mandelmassan.
  3. Tillsätt smöret, lite i taget, och vispa med elvisp på låg hastighet. Tillsätt ett ägg i taget och vispa snabbt ihop. Rör ner mandelspån.
  4. Bred ut smeten i en bakpappersklädd form ca 20x30 cm (för 20 bitar). Grädda i mitten av ugnen 20–30 minuter, tills kakan har fått lite färg. Låt svalna.
  5. Vispa ihop smör och florsocker i en bunke med elvisp till en slät kräm. Vispa ner färskost, apelsinjuice och skal. Bred frostingen över den kalla kakan. Skär i bitar.

För alla

Innehåller ägg och mjölkprotein.
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och färskost.

Ingredienser

Portioner: ca 20 bitar
  • 400 g rumsvarm mandelmassa
  • 2 påsar saffran (à 1/2 g)
  • 1 msk konjak vodka eller sockerlag
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 3 rumsvarma ägg
  • 50 g mandelspån
Frosting
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 1 1/2 dl färskost
  • 1 msk färskpressad apelsinjuice
  • 1 tsk finrivet apelsinskal