Fruktkaka | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Fruktkaka

Ett mumsigt recept på fruktkaka att servera till kaffet. Du gör kakan av bland annat äpple, ananas, valnötter, mandel, bikarbonat och ägg. Toppa den gräddade kakan med mandelflarn och en utsökt kräm av florsocker och crème fraiche.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 kaka portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ta ur smöret och äggen från kylskåpet.
  2. Grovhacka nötterna och blötlägg i saften tillsammans med vattnet, russinen och frukten i en timme. Sätt ugnen på 140°C.
  3. Vispa samman socker, vanilj, salt och smör med elvispen. Rör i äggen, ett i taget med vispen. Rör in ägget ordentligt innan nästa går i.
  4. Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål. Vänd sedan i frukt och nötter och vänd slutligen ned alltsammans i äggblandningen.
  5. Ta gärna en teflonform eller lägg smörat ugnspapper i en brödform. Häll i smeten. Ställ in i mitten på ugnen, lägg på aluminiumfolie efter 1 timme och låt stå i ugnen ytterligare 1,5 timme.
  6. Låt den ligga kvar i formen och svalna minst 5 timmar innan du skär upp den, helst 1 dygn.
  7. Topping: Innan servering blanda samman florsocker och crème fraiche, bred över kakan och strö mandel över.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Godast är kakan efter 1-2 dagar. Den går även utmärkt att frysa.

Ingredienser

Portioner: 1 kaka
  • 1 dl koncentrerad körsbärs saft
  • 2 dl vatten
  • 2 dl fint tärnade äpplen
  • 1 dl tärnad ananas
  • 1 1/2 dl russin
  • 1 dl valnötskärnor
  • 1 dl mandel
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bikarbonat
  • 250 g smör
  • 2 1/2 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 4 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker (1 tsk motsvarar 1/2 tsk vaniljextrakt)
  • aluminiumfolie
Topping
  • 1 dl mandelflis (mandelflarn, gärna rostade)
  • 1 dl florsocker
  • 2 dl crème fraiche
Lägg till i inköpslistan