Franska våfflor | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Franska våfflor

Franska våfflor är små söta bakverk som du gör på smördeg och smörkräm. Här ger vi krämen smak av citron, men det är minst lika gott med mortlat pulverkaffe – dock inte riktigt lika barnvänligt!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  2. Rulla ut smördegen. Häll sockret på en tallrik. Ta ut ca 24 runda kakor (för 12 st) med ett mått, ca 6 cm i diameter. Doppa dem i sockret (om det har svårt att fästa så pensla med lite vatten innan.) Man kan också lägga kakorna på ett bakplåtspapper med socker och strö över socker och kavla dem ovala. Lägg dem på plåten och nagga dem med en gaffel. De degrester som blir kvar läggs på varandra, kavlas och bakas på samma sätt.
  3. Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt kakorna kallna på galler.
  4. Smörkräm: Skölj citronen och riv skalet. Rör ihop smör, florsocker, citronskal och vaniljsocker till en smidig kräm.
  5. Bred krämen på undersidan på hälften av kakorna och lägg ihop dem två och två. Pudra eventuellt florsocker på våfflorna.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri smördeg.
Gör laktosfri: välj laktosfri smördeg och laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri smördeg och mjölkproteinfritt matfett.

Tips

Byt ut citronskalet mot mortlat pulverkaffe.

Ingredienser

Portioner: 12 st
  • 1 rulle färsk smördeg (à 250 g)
  • ca 1/2 dl strösocker
Smörkräm
  • 1 citron
  • 100 g smör (rumstempererat)
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 808 kJ / 193 kCal