ÖVER 60 MIN | Medel

Focaccia med rosmarin

Bjud på Italiens egna bröd med detta recept på focaccia med aromatisk rosmarin. Låt din deg jäsa en stund i formen före du gräddar brödet i ugn toppat med salt och olivolja. Skär upp din focaccia och servera det direkt.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt (37°C). Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet.
  2. Tillsätt mjöl och salt. Bearbeta till en slät deg och låt jäsa i bunken övertäckt i 30 minuter i rumstemperatur.
  3. Smörj en form (ca 20x30 cm) med olja. Häll degen i formen och tryck ut degen till en jämntjock platta med oljad hand.
  4. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Låt degen jäsa ytterligare 30 minuter.
  6. Topping: Gör ca 10-15 hål i degen med fingertopparna och fördela rosmarin över brödet.
  7. Ringla över olivolja och strö över salt.
  8. Grädda brödet ca 25-30 minuter. Skär brödet strax före servering.

För alla

Innehåller gluten.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat på brödets torrvikt och avser 1 focaccia.

Tips

Det går också bra att toppa den naturella focaccian med exempelvis olivtapenad, soltorkade tomater eller inlagda kronärtskockor.

Ingredienser

Portioner: 1 bröd
  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl vatten
  • 6 - 7 dl vetemjöl (7 dl motsvarar ca 420 g)
  • 1/2 tsk salt
  • 1/4 dl olivolja
Topping
  • 2 kvistar rosmarin
  • 1/4 dl olivolja
  • 1 msk flingsalt

Näringsvärde
Per portion

Energi 8004 kJ / 1913 kCal