Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Focaccia

Focaccia är ett platt italienskt bröd som lagas med färska kryddor. Denna focaccian är gjord på dinkelmjöl och kryddad med färsk rosmarin och flingsalt. Du gräddar den direkt i grillen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll i det ”fingervarma” vattnet och rör om. Tillsätt saltet, oljan och mjölet men spara 1/2 dl till utbakningen (för 12 bitar). Knåda degen kraftigt tills den är smidig. Det tar cirka 5 minuter med maskin och 10 minuter för hand. Jäs under bakduk 1 timme.
  2. Häll upp degen direkt i en smord liten långpanna ca 20x30 cm (för 12 bitar) eller annan form. Jämna till med mjölad hand. Jäs ytterligare 30 minuter under bakduk.
  3. Tryck ut gropar i degen med fingertopparna när 10 minuter av jästiden återstår. Pensla med olja när degen jäst klart. Strö över rosmarinen och flingsaltet.
  4. Grädda mitt i het grill i cirka 20 minuter. Brödet ska få fin färg. Låt svalna på galler utan bakduk. Skär i bitar.

Recept och bild från boken Grilla med Niklas, Tukan förlag.

 

För alla

Rätten är fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfri mjölmix.

Näringsberäkningen är beräknad per bit.

Tips

Elda björkved i grillen tills du fått glöd. Björkved ger den här rätten mycket mer smak än briketter.

Du måste ha lock till grillen för att kunna baka, annars blir det inte tillräckligt varmt. Temperaturen ska vara cirka 250˚C. Undvik också så långt det är möjligt att öppna locket så att du inte släpper ut värmen.

Lägg en baksten eller gjutjärnspanna (ta bort handtaget) på grillgallret när du ska baka. Stenen eller järnet håller värmen på en stabil nivå.

Som med de flesta bröd blir det bäst med långsam jäsning, så sätt gärna degen dagen före.

Ingredienser

Portioner: 12 bitar
  • 25 g färsk jäst
  • 6 1/2 dl vatten (fingervarmt)
  • 2 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 kg dinkelmjöl
  • 2 msk olivolja
  • ett par kvistar färsk rosmarin
  • 2 tsk flingsalt
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1404 kJ / 336 kCal

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB