UNDER 45 MIN | Medel

Dill- och laxgratäng

Ett smart sätt att tillaga middag på är att låta (nästan) allt gratineras samman i ugnen! Laxen får en utmärkt smak av grädden, chilisåsen och dillen som breds över fisken innan den åker in i värmen. Till detta serveras självklart kokt potatis och fräsch sallad.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 41, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina laxen (om fryst används).
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Koka potatisen.
  4. Lägg laxen i en ugnsform. Salta och peppra.
  5. Hacka dillen. Vispa grädden med en elvisp. Vänd ner dill och chilisås i grädden. Krydda med salt och peppar.
  6. Bred grädden över laxen och sätt in mitt i ugnen ca 10 minuter, eller tills laxen har en innertemperatur på 54°C.
  7. Skär salladen i bitar. Krydda med salt och peppar och ringla över olivolja och vinäger.
  8. Servera laxgratängen med potatis och sallad.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g potatis
  • 500 g laxfilé
  • salt
  • peppar
  • 20 g färsk dill
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 2 msk chilisås
  • 2 hjärtsallad
  • 1/2 msk olivolja
  • 1/2 msk rödvinsvinäger

Näringsvärde
Per portion

Energi 2981 kJ / 712 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept