Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Clam chowder

Clam chowder är en amerikansk redd musselsoppa, som i detta recept lagas över öppen eld eller över glödande kol i grill. Gräddfilen ger en trevlig lite syrlig karaktär till soppan.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lägg musslorna i en stor bunke med saltat kallt vatten om du använder färska musslor. Salta ordentligt, tänk havsvatten. Musslorna innehåller ofta sand, men de spottar ut den om de får ligga i blöt. Häll bort vattnet och sanden. Spola av musslorna med kallt vatten. Släng dem som är öppna och inte stänger sig om du knackar på dem.
  2. Skala och hacka löken. Hetta upp i en stor gryta eller kastrull tillsammans med vinet och 1 dl vatten (för 4 port). Lägg i musslorna när det stormkokar. Koka dem på hög värme i några minuter. Skaka om ett par gånger under tiden. Musslorna är klara när de öppnat sig. Använd direkt eller kyl och ställ kallt. Kasta inte spadet!
  3. Skrubba potatisarna och grilla dem mjuka. Du kan också koka dem på vanligt sätt på spisen.
  4. Skär fisken i bitar.
  5. Häll gräddfilen och musselspad i en eldfast form. Ställ direkt i elden/glöden i medelvarm grill, cirka 175 ˚C, och koka upp under lock. Sjud fisken i soppan fortfarande med locket på grillen. Den blir klar på några minuter. Red soppan med lite majsstärkelse utrörd i lite vatten om den verkar tunn. Smaka av med salt.
  6. Dela potatisarna, skär de grillade majskolvarna i stora bitar och hacka persiljan. Lägg det i soppan tillsammans med musslorna och servera.

Recept och bild från boken Grilla med Niklas, Tukan förlag.

 

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Använd laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: Byt gräddfil till mjölkfritt alternativ, t ex Sour Supreme (innehåller soja).

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 nät venus musslor eller vongole på burk (à 260 g)
  • 1 gul lök
  • 1 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 2 grillade majskolvar (se länk nedan under steg 6)
  • 8 medelstora potatisar
  • 400 g fisk (ta gärna någon som ser fin ut och som passar din kassa)
  • 1 dl gräddfil
  • 1 dl musselspad
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • salt
  • 1/2 dl hackad persilja
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1886 kJ / 451 kCal