Chokladmoussetårta med maräng & pistagenötter

170
35
Chokladmoussetårta med maräng & pistagenötter

Himmelsk chokladmoussetårta med kladdkaka som botten, kan det bli bättre! Den krämiga moussen innehåller ägg, mörk choklad, vispgrädde, smör och honung. Den ljuvliga chokladtårtan toppar du med hackade pistagenötter och maränger.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2006

Chokladmoussetårta med maräng & pistagenötter

Ingredienser

10 portioner

Botten

2
ägg
100 g
smält smör
1 dl
vetemjöl
3 dl
strösocker
3 msk
kakao
1 1/2 tsk
vaniljsocker
2 krm
salt
100 g
smält mörk choklad av bra kvalitet
1/2 dl
hackade pistagenötter (gärna salta)

Mousse

3 dl
vispgrädde
2
ägg
2 msk
honung
200 g
hackad mörk choklad av bra kvalitet
70 g
smör
-
saltrostade pistagenötter (till servering)
-
krossade maränger (till servering)

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: Byt mjölet mot samma mängd fin glutenfri mjölmix som innehåller mjölk (t ex Semper).
Gör mjölkfri: Byt allt smör mot mjölkfritt margarin. Använd ren mörk choklad av bra kvalitet. Använd mjölkfri gräddprodukt Imat från Oatly och vispa enligt anvisning med 2 smälta gelatinblad. Kyl tills konsistensen är fast och blanda ner i chokladsmeten.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

170

Kommentarer

Klara

2/10/2020

Väldigt god men helt omöjlig att hantera. Jag gräddade botten i 16 minuter för att den inte skulle bli torr. Detta dagen innan. Dagen därpå gjorde jag moussen och tårtan fick stå kallt i flera timmar. Då vi senare tog fram skulle äta tårtan var den helt omöjlig att skära i bitar. En stor sked hade varit mer lämpligt. Nästa gång gör jag bara moussen eller bara kladdkakan. Kan också tipsa om att dra ner sockermängden i kladdkakan till 2-2,5dl.

Adam

5/14/2017

Den var god men otroligt mäktig, hade med fördel kunnat minska på sockermängden. Då mitt sällskap inte är så förtjust i mörk choklad tog jag mörk choklad med hasselnötter i botten och ljus choklad i moussen. Eftersom kakan redan är så söt tyckte jag inte det passade med maränger ovanpå. Det behövs något syrligt för att balansera smaken så jag hade färska hallon istället. Blev uppskattat.

Redaktionen

4/18/2017

Hej Anette! I detta fallet räcker det BARA med att smöra formen, inget mjöl. Hälsningar Michelle

Näringsvärde per portion

Energi 2690 KJ / 640 kCal
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept