ÖVER 60 MIN | Medel

Chokladmousse

På 80-talet fick det gärna vara lite lyxigt och fluffigt, även på dessertbordet. Så vad passade väl bättre än en fransk chokladmousse? En riktig klassiker som kan smaksättas i all oändlighet men som i sin originalform tillagas på enbart mörk choklad, äggulor, florsocker och vispgrädde. Voilà!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Vispa äggulor, vatten och florsockrer luftigt i en bunke. Tillsätt ev apelsinskal och rör om.
  2. Bryt chokladen i små bitar och smält den i en bunke över vattenbad. Chokladen ska vara helt smält och varm.
  3. Vänd ner den smälta chokladen i ägguleblandningen lite i taget och rör om hela tiden med en slickepott.
  4. Vispa grädden lätt i en annan bunke och vänd ner chokladblandningen lite i taget i grädden. Rör hela tiden.
  5. Fördela moussen i portionsskålar.
  6. Ställ moussen i kylen några timmar.
  7. Till garnering: Vispa grädden, spritsa eller klicka den på moussen och lägg på hallon.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av choklad och grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri choklad och byt grädde mot vispbar mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 2 äggulor
  • 2 msk ljummet vatten
  • 3 msk florsocker
  • 125 g mörk bakchoklad
  • 3 dl vispgrädde
Förslag på smaksättning
  • rivet skal av 1/2 apelsin eller
  • byt ut vattnet mot starkt kaffe eller valfri likör
Till garnering
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 125 g färska hallon