Burgundisk köttgryta

Betyg 4.3 av 5.
890 personer har röstat
133
Burgundisk köttgryta

Burgundisk köttgryta, eller Boeuf Bourguignon, är en fransk och mustig köttgryta med smak av bland annat rödvin, vitlök, syltlök, bacon, champinjoner och franska kryddor.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2001

Burgundisk köttgryta

Ingredienser

6 portioner
1 kg  grytbitar av nöt
ca 2 - 3 msk  smör (till stekning)
salt
nymalen peppar
1 msk  tomatpuré
2 msk  vetemjöl
1/2 dl  balsamvinäger
2 dl  kalvbuljong (vatten + fond)
1/2   flaska rödvin eller motsvarande mängd matlganingsvin (à 75 cl)
2   paket bacon (à 140 g)
200 g  champinjoner
2   vitlöksklyftor
1   burk syltlök (à 275 g)
ca 1 msk  smör (till stekning)

Bouquet garni

1 - 2   timjankvistar
1 - 2   persiljekvistar
2   lagerblad
1   bit morot
steksnöre

Till servering

kokt potatis
ev 1/2 - 1 dl  grovhackad persilja

För alla

Kontrollera ingredienserna på fonden. Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Klimatanpassa

Planera att receptet ska räcka till 8 portioner, lägg till 400 g rotfrukter (morot, rotselleri). Välj frysta gröna kryddor. Detta leder till en fjärdedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.3 av 5.
890 personer har röstat

Kommentarer

Väldigt gott och enkelt

Mats

2024-04-19

Blir den godare om man lagar den dagen innan den ska serveras?

Anna

2024-04-15

Hej Anna! Det är ju en smaksak men jag skulle säga att den blir det, och med djupare och mustigare smak! Vänliga hälsningar Tove

Redaktionen

2024-04-15

Helt galet gott 🤤🤤🤤 ...men 1.5 timmar i ugnen är på tok för kort tid. Skulle vilja påstå att 3 timmar är mer passande. Tack för receptet 🙏

Marcus

2024-04-06

Näringsvärde per portion

Energi2651 KJ / 625 kCal
Fett30.3 g
Salt3 g
Kolhydrater37.3 g
Protein47.9 g

Testa liknande recept

Boeuf bourguignon med potatismos
Betyg 4.7 av 5.
443 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Bourguignon med svarta linser
Betyg 4.7 av 5.
27 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Vegetarisk bourguignon med svamp
Betyg 4.6 av 5.
116 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Svampbourguignon med pappardelle och löksallad
Betyg 3 av 5.
11 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Vegetarisk bourguignon
Betyg 4.5 av 5.
62 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Boeuf bourguignon med foliebakade gulbetor
Betyg 3.3 av 5.
49 personer har röstat
Över 60 min att tillaga