Bouillabaisse med apelsinaioli och örtkrutonger

139
16
Bouillabaisse med apelsinaioli och örtkrutonger

Fransk fisksoppa med fänkål, potatis, kräftstjärtar, torsk, lax och saffran är både värmande och mättande. Den får sällskap på tallriken av en gul och smakrik aioli med apelsintouch och krispiga örtkrutonger.

Ett recept från:
ICAs matkasse v 4 2012

Bouillabaisse med apelsinaioli och örtkrutonger

Ingredienser

4 portioner
300 g torsk- och laxtärningar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
500 g fast potatis
2 msk olja
1/2 g saffran
2 msk tomatpuré
8 dl fiskbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1 tsk timjan
4 skivor, vitt formbröd
170 g kräftstjärtar i lake
salt och peppar
2 msk hackad dill

Aioli

1 äggula
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
salt och peppar
1/2 tsk rivet apelsinskal

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen/fonden.
I övrigt är rätten fri från laktos men innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt bröd.
Gör mjölkproteinfri: använd bröd utan mjölk.
Gör äggfri: byt ut aiolin mot crème fraiche smaksätt med lite fransk senap, pressad vitlök och apelsinskal.

Gör så här

Tips

Kockknepet: Gör aiolin dagen innan du ska äta den så att den får gosa till sig ordentligt. Smakar mycket mer än om den äts direkt!

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

139

Kommentarer

Helena

2022-10-03

Jättegod soppa. Körde räkor istället för kräftor, lade till morötter och skippade aiolin. Kommer lagas många gånger framöver.

Karl

2021-06-13

Mycket gott! Och riktig smalmat om man ersätter aiolin med lite lätt créme fraiche med vitlök i.

Cecilia

2021-05-07

För mycket potatis.

Näringsvärde per portion

Energi 2519 KJ / 601 kCal
Fett 361 g
Kolhydrater 384 g
Protein 289 g
Läs mer om näringsvärden