Provencalsk fiskgryta med apelsinaioli och örtkrutonger
Provencalsk fiskgryta med fänkål, potatis, kräftstjärtar, torsk, lax och saffran är både värmande och mättande. Den får sällskap på tallriken av en gul och smakrik aioli med apelsintouch och krispiga örtkrutonger.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 4 2012
Ingredienser
4 portioner
300 g torsk- och laxtärningar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
500 g fast potatis
2 msk olja
1/2 g saffran
2 msk tomatpuré
8 dl fiskbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1 tsk timjan
4 skivor, vitt formbröd
170 g kräftstjärtar i lake
salt och peppar
2 msk hackad dill
Aioli
1 äggula
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
salt och peppar
1/2 tsk rivet apelsinskal
För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen/fonden.
I övrigt är rätten fri från laktos men innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt bröd.
Gör mjölkproteinfri: använd bröd utan mjölk.
Gör äggfri: byt ut aiolin mot crème fraiche smaksätt med lite fransk senap, pressad vitlök och apelsinskal.
Gör så här
Tips
Kockknepet: Gör aiolin dagen innan du ska äta den så att den får gosa till sig ordentligt. Smakar mycket mer än om den äts direkt!
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2519 KJ / 601 kCal
Fett36.1 g
Kolhydrater38.4 g
Protein28.9 g
Kommentarer
Vi la till: en fiskbuljongtärning till, paprikapulver, chili, dubblade saffran. Hade två vitlökar i aiolin. Missa inte apelsinaiolin! Rekommenderar Bread and butter (Napa valley) till - så grymt gott!
Victoria
2024-02-11Jättegod soppa. Körde räkor istället för kräftor, lade till morötter och skippade aiolin. Kommer lagas många gånger framöver.
Helena
2022-10-03Mycket gott! Och riktig smalmat om man ersätter aiolin med lite lätt créme fraiche med vitlök i.
Karl
2021-06-13