Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Bouillabaisse med apelsinaioli och örtkrutonger

Fransk fisksoppa med fänkål, potatis, kräftstjärtar, torsk, lax och saffran är både värmande och mättande. Den får sällskap på tallriken av en gul och smakrik aioli med apelsintouch och krispiga örtkrutonger.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 4, 2012
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina torsk- och laxtärningarna.
  2. Sätt ugnen på 250°C.
  3. Skala och finhacka löken och vitlöken. Ansa och finstrimla fänkålen. Skala och tärna potatisen.
  4. Fräs löken, vitlöken och fänkålen i en stor gryta i hälften av oljan, strö på saffranet. Tillsätt potatisen och tomatpurén och fräs ca 3 min. Tillsätt buljongen och hälften av timjanen. Låt småputtra ca 10 min.
  5. Aioli: Vispa ihop äggulan, den pressad vitlöken och vinägern. Tillsätt oljan lite i taget under kraftig vispning. Smaka av med salt, peppar och apelsinskal.
  6. Skär brödskivorna i tärningar. Strö på den andra häften av timjanen på brödet och ringla över resten av oljan.
  7. Rosta brödet mitt i ugnen ca 5 min eller tills de är gyllenbruna.
  8. Smaka av grytan med salt och peppar. Låt kräftstjärtarna rinna av. Tillsätt fisken i grytan och låt stå på svag värme ca 5 min. Hacka dillen och rör ner den och kräftstjärtarna.
  9. Servera direkt med en klick aioli och krutongerna.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen/fonden.
I övrigt är rätten fri från laktos men innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt bröd.
Gör mjölkproteinfri: använd bröd utan mjölk.
Gör äggfri: byt ut aiolin mot crème fraiche smaksätt med lite fransk senap, pressad vitlök och apelsinskal.

Tips

Kockknepet: Gör aiolin dagen innan du ska äta den så att den får gosa till sig ordentligt. Smakar mycket mer än om den äts direkt!

Ingredienser

Portioner: 4
  • 300 g torsk- och laxtärningar
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 500 g fast potatis
  • 2 msk olja
  • 1/2 g saffran
  • 2 msk tomatpuré
  • 8 dl fiskbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1 tsk timjan
  • 4 skivor, vitt formbröd
  • 170 g kräftstjärtar i lake
  • salt och peppar
  • 2 msk hackad dill
Aioli
  • 1 äggula
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl rapsolja
  • salt och peppar
  • 1/2 tsk rivet apelsinskal
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2519 kJ / 601 kCal