Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Baguette

Utmanande men ljuvligt gott och smakrikt recept när du vill baka dina egna baguetter. Degen består bland annat av specialvetemjöl, jäst och vatten och fördegen gör du dagen innan du bakar ut baguetterna.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 1999
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 7 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Dag 1: Lös jästen i vattnet. Tillsätt mjölet och arbeta samman till en seg elastisk deg. Täck bunken med plast och låt stå i kylskåp till nästa dag.
 2. Dag 2: Vispa ut jästen i vattnet och tillför vetemjölet och fördegen. Låt matberedaren arbeta på lägsta hastighet i ca 20 minuter till en seg, elastisk deg. Eller arbeta för hand. Degen ska vara ganska fuktig på ytan. Tillsätt salt (gärna ett bra havssalt).
 3. Arbeta degen i 1-2 minuter till. Då knyter äggviteämnena ihop sig och degen blir matt på ytan, med långa hål i degen. Täck med plast och låt vila i 1 1/2 timme i rumstemperatur.
 4. Dela i bitar på ca 300 g. Vik ihop och låt dem vila i 5 minuter under en handduk.
 5. Rulla ut baguetter lika långa som en bakplåt. Lägg dem på en handduk och gör veck emellan så att de jäser rakt upp. Täck med en handduk. Låt jäsa 1 1/2 timme. Långsam jäsning är viktigt för att få rätt seghet och blåsor i degen.
 6. Sätt ugnen på knappt 250°C.
 7. Ställ in en låg, vid skål med vatten så att ånga bildas i ugnen. Rulla över baguetterna på plåtar, 3-4 på varje. Skär sneda, djupa snitt i bröden med tandad kniv. Sätt in dem mitt i ugnen.
 8. Efter 10 minuter sänk till knappt 200°C, ta ut vattenskålen. Låt bröden stå inne i 10 minuter till.
 9. Ta ut bröden och lägg dem på galler så att de blir spröda runt om. Om du tänkt frysa in bröden så låt dem svalna innan.

Tips

Stryk på pesto innan de sätts in i ugnen så får du pestobaguette. Vitlöksbaguette får du om du pressar ner vitlök i degen.

De första minuterna i ugnen är avgörande för hur det färdiga brödet blir. Då ökar bröden som mest i volym. Hemligheten är att ugnen måste ha en hög ingångstemperatur.

Ingredienser

Portioner: 7 bröd
Dag 1, fördeg
 • 15 g jäst
 • 5 dl kallt vatten
 • 700 - 800 g specialvetemjöl
Dag 2
 • 700 - 800 g specialvetemjöl
 • 5 dl ljummet vatten
 • 10 g jäst
 • 2 msk salt
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer