UNDER 45 MIN | Medel

Ärtplättar med morotssalllad

Plättar med ärtor och vita bönor blir en matigare variant av vanliga plättar. De blir dessutom härligt gröna i färgen! Här äts de tillsammans med en sallad gjord på bland annat matvete, morötter och ärtskott, samt en yoghurt smaksatt med fänkål. Smakliga plättar önskar vi!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 21, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina ärtorna.
  2. Sätt ugnen på 100°C.
  3. Plättar: Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av i en sil. Blanda mjölk, mjöl, kryddor och ägg till en jämn smet. Blanda ner bönorna i smeten och mixa slätt med en stavmixer. Lägg i ärtorna och mixa dem grovt i smeten.
  4. Stek, i omgångar, tunna plättar av smeten i oljan i en stekpanna. Lägg dem på en plåt och håll dem varma i ugnen fram till servering.
  5. Sallad: Koka matvetet enligt anvisningen på förpackningen. Ansa och koka bönorna tillsammans med grynen de sista 3 minuterna. 
  6. Skölj och skrubba apelsinen i ljummet vatten. Riv det yttersta skalet och pressa ur saften. Blanda apelsinskal och -saft med olivolja och vinäger till en dressing. Smaka av med salt och peppar.
  7. Skala och hyvla morötterna tunt, gärna med mandolin eller potatisskalare.
  8. Blanda morötter och ärtskott med dressingen.
  9. Krossa fänkålsfröna i en mortel och rör ner i yoghurten, smaka av med salt och peppar.
  10. Servera ärtbiffarna med morotssalladen och yoghurten.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot majsstärkelse. Byt ut kvarngryn mot glutenfri couscous, quinoa eller ris.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck och yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och yoghurt till mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Tips

Skär gärna ner några jalapeños i salladen.

Ingredienser

Portioner: 4
Plättar
  • 1 förp kokta stora vita bönor (à 380 g)
  • 2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 2 ägg
  • 250 g frysta gröna ärter
  • 2 msk olja
Sallad
  • 1 1/2 dl matvete
  • 150 g haricots verts
  • skal och saft 1/2 apelsin
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • salt
  • peppar
  • 3 morötter
  • 1/2 ask ärtskott (à 100 g)
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 2 dl matyoghurt

Näringsvärde
Per portion

Energi 2337 kJ / 559 kCal

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept