Mördeg (grundrecept)
Mördeg bakar du enkelt på smör, mjöl och socker, och använder sedan för världens godaste mördegskakor och pajer. Inte förvånande att det är en riktig klassiker, speciellt för alla vi som älskar sju sorters kakor. Se tips på småkakor att baka med degen, nedan!
Ingredienser
1 sats
2 1/4 dl vetemjöl (2 1/4 dl motsvarar 135 g)
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
För alla
Fri från ägg men innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Har gjort detta recept många gånger, antingen som hallongrottor eller lagt till några droppar bittermandel olja. Super gott och fungerar alla gånger. Idag blev det bittermandel och även Valnötter. Av 3 åringen att döma blev det bra även denna gång. Många gånger delar jag smöret i mindre bitar direkt från kylen och varma fingrarna gör resten, har aldrig låtit degen vila i kylen efter "knådning". Jag brukar då göra 1 sats. Har ungnen på 175 som det står i receptet och tiden är jag osäker på men brukar titta till dem efter ca 8 min och sedan varannan minut... Tack för ett enkelt och super recept!
Mays
2023-11-12Hek. Snälla kan ngn säga om degen lan förvaras över natten i kylen och bakas på morronen??? Från kl 20.00 till 04 - 05.00
Jenny
2023-11-05Hej Jenny! Det går fint att förvara degen i kylen över natten. Hälsningar Lisa
Redaktionen
2023-11-06Dåligt igen, med de lilla smöret blev det ingen deg? Ugnsvärme?
Kristina
2023-10-09Hej Kristina! Vad tråkigt att det inte blev bra. Svårt att svara på vad som kan ha gått fel, du behövde kanske arbeta degen lite till för att den skulle gå ihop. Ugnsvärmen står i sista punkten, hur länge kakorna gräddas får du kika i respektive recept för det beror på vilken typ av kaka du vill baka av degen. Lycka till. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2023-10-12