Rårörda lingon
Det är otroligt enkelt att laga rårörda lingon. Behöver inte kokas som vanlig lingonsylt. Blanda socker med lingon, rör om då och då tills lingonen tinat och sockret löst sig - klart att servera. Njut av denna sötsyrliga sylt till köttbullar, pannkaka eller på frukostgröten.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2018
Ingredienser
ca 3 dl
250 g frysta lingon (250 g motsvarar ca 5 dl)
ca 1/2 - 1 dl strösocker
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Näringsberäkningen är per dl.
Näringsberäkningen är per dl.
Gör så här
Tips
Om färska lingon används så löser sig sockret fortare om man kör elvispen på lägsta hastighet någon minut.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi678 KJ / 162 kCal
Fett0.4 g
Salt0 g
Kolhydrater37 g
Protein0.6 g
Kommentarer
@Lena, @Redaktionen: Gunnar reagerade nog på att det i receptet står ”så att sockret smälter”. Men socker smälter inte med lingonen, utan det löses upp. För att socker faktiskt ska smälta så måste man tillföra värme, jfr. när man smälter socker i en kastrull eller stekpanna för att använda som klister till montering av pepparkakshus. Själv reagerar jag på samma mening, men av annan anledning: ”låt de tina” ska vara ”låt dem tina”. 🙂
Christina
2023-12-30Hej Christina och övriga som kommenterar receptet! Tack för era kloka synpunkter. Texten är nu uppdaterad och vi skriver att sockret löser sig (helt rätt att smälta mer har med värme att göra) och naturligtvis ska det stå dem. Hälsningar Harriet
Redaktionen
2024-01-03Förstår inte de två senaste kommentarerna. Rårörd sylt behöver ju inte kokas, kokas den är den inte rårörd. Är det något jag missat?
Lena
2023-09-09Hej Lena! Rårörda lingon ska inte kokas, precis som du skriver. Hälsningar Elina
Redaktionen
2023-09-12Sockret löses upp! Socker smälter om man hettar upp det i ex en kastrull.
Gunnar
2023-09-07