Enkel rödvinssås
En rödvinssås måste inte koka i evigheter för att bli mustigt god. Den här lättlagade rödvinssåsen får härligt smakdjup på bara en halvtimme. Såsen är en fin smaksättare till linser och kyckling, men passar också fint till biff, oxfilé och entrecôte.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2015
Ingredienser
ca 3 dl sås
1 schalottenlök
1 morot
2 msk smör
1 msk tomatpuré
2 msk rårörsocker
1/2 dl balsamvinäger
4 1/2 dl rött vin
3 msk konc. kalvfond
1 1/2 tsk kinesisk soja
1 dl vatten
ca 2 tsk majsstärkelse
salt och peppar
För alla
Kontrollera innehållet i fonden för samtliga allergener.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett eller olja.
Receptet uppdaterat april 2023.
Klimatanpassa
Gör mer klimaträtt: välj mjölkfritt margarin istället för smör. Detta leder till en 20 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.
Gör så här
En dag före festen
30 minuter före servering
Näringsberäkningen är per dl.
Tips
Såsen går även utmärkt att laga samma dag som festen.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1101 KJ / 263 kCal
Fett8 g
Salt1.8 g
Kolhydrater20 g
Protein2 g
Kommentarer
Så god, men tar betydligt längre tid att tillaga. Jag brukar använda 75 cl vit, ca dubbel sats. Sedan fryser jag ner i små förpackningar, fungerar utmärkt.
Karin
2024-01-12Jag bytte ut schalottenlöken mot gul lök. Skippade sojan eftersom vår var slut och använde steksky i st f kalvfond, men trots det blev rödvinssåsen kalasgod. 😁
Anders
2024-01-05För mycket socker i receptet! Flertal i kommentarerna påtalat, vänligen uppdatera.
Theodor
2023-12-31