Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ICAs egna hårdost Folke - framtagen av ostexperter i Norrland, gjord på 100 % mjölk från svenska gårdar och namngiven av det svenska folket.

Folke – världens godaste hårdost, eller vad tycker du?

Folke är ICAs nya ost och den första svenska hårdosten, gjord på 100 procent svensk mjölk, som lanserats på nästan hundra år.

Framtagen av Sveriges främsta ostexperter

Storyn om Folke började i Norrmejeriets ysteri där ett handplockat team bestående av ostmästare och ICAs provsmakare samlats kring det svåra uppdraget att skapa en ny folklig ost som dessutom skulle vara världens godaste. Målet var att skapa en ost som funkade lika bra på frukostmackan som på ostbrickan.

Under en lång tid laborerade teamet med olika sorters mjölkkulturer, lagringar, enzymer, temperaturer och allt annat som påverkar en osts unika smak och konsistens.

Slutligen var alla överrens: det fanns en rundpipig ost som utmärkte sig, vars smak var komplex utan att vara för stark, som hade rätt textur och som var överlägset godast. Det lilla teamet hade lyckats skapa en smakrik ost som både tilltalade de yngsta och kräsna provsmakarna som de kunniga ostnördarna.  I smaktester har Folke bland annat beskrivits som "en mildare och mindre smulig Prästost", "en nötig Prästost", "en gräddig blandning av Grevé och Präst" och "lite som en Gruyère".

ICAs ost Folke

Så fick Folke sitt namn

Steg två var att namnge osten och här fick det svenska folket vara med. Både tävlingen och den stora omröstningen skedde i tidningen Buffé. I tävlingens första fas fick vi in 3 500 förslag på vad Sveriges nya hårdost skulle heta. Fyra namn valdes sedan ut av en jury; Yster, Meja, Gryning och Folke.

I tävlingens andra fas korades bästa namnet. 4 000 röster kom in, och det vinnande namnet blev Folke! Juryn var enig om att detta var ett namn som verkligen matchade ostens karaktär.

Maria Bäckbom i Älvsjö formulerade den vinnande och finurliga motiveringen:

”Tidigare klassiska ostar har namn som för tankarna till präster och adel. Nu är det dags för osten som passar alla folk. Osten för alla heter Folke.” 

Låt Folke inspirera din matlagning

  • Fiesta med tacopaj och Folke

    Fiesta med tacopaj och Folke

    En supersmarrig, lättlagad rätt för stora som små. Fyll färdig pajdeg med tacokryddad köttfärs, gyllene majskorn och riven Folkeost. För extra krisp - toppa allt med nachos och grädda i ugnen till osten smält och pajskalet blivit fint frasigt. Gott? Gott!

    Tacopaj med nachos och Folkeost

  • Folke – för perfekt pesto

    Folke – för perfekt pesto

    Har du gjort svensk pesto någon gång? Den är busenkel att få till med hjälp av hasselnötter, persilja, rapsolja och Folke. Prova att njuta av den tillsammans med något bubbligt i glaset och frasiga potatischips. Aptiten är väckt!

    Svensk pesto med hasselnötter och Folke

  • Gott, glutenfritt och vego

    Gott, glutenfritt och vego

    I den här vegetariska lasagnen lyfter Folke upplevelsen till en ny smaknivå. Här möts umamirik aubergine, krämig färskost, matiga gröna linser och en fyllig, basilikadoftande tomatsås. Grädda i ugnen till osten smält och alla smaker gift sig. Var beredd på tomt fat snart!

    Glutenfri vegolasagne med Folke

  • Pizza bianco med skogssvamp och Folke

    Pizza bianco med skogssvamp och Folke

    Nygräddad varm pizza med smörstekt svamp och gyllene smält ost – ja tack! Här gifter sig umamirik svamp fint med frisk crème fraiche och den nötiga osten Folke. Färdig pizzabotten gör dessutom pizzan busenkel att tillaga. Kvällen är räddad – smaklig spis!

    Pizza bianco med skogssvamp och Folke

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer