Nu på 100% svensk mjölk

Äntligen har vår grädde blivit 100% svensk! Här berättar vi hur vi kunnat göra ännu mer svensk grädde, kvarg, ost och andra härliga mejeriprodukter till dig.

Varför har ICAs egna mejeriprodukter inte varit svenska tidigare?

I flera år har det funnits en obalans i efterfrågan på mejeriprodukter i Sverige, där fetare produkter varit mer efterfrågade än magra produkter.

Obalansen har lett till:

  • Brist på svensk mjölkråvara med hög fetthalt, som krävs för att göra feta produkter. Det har gjort att ICA inte kunnat erbjuda till exempel svensk grädde.
  • Samtidigt har det funnits ett överskott på mager svensk mjölkråvara med låg fetthalt. Den mjölken har bönderna istället fått sälja som mjölkpulver till andra länder, till låga priser.

Obalansen har gjort att svenska mjölkbönder inte har kunnat öka sin produktion av mjölk trots att efterfrågan på feta mejeriprodukter har varit hög. Och vi har inte kunna göra alla mejeriprodukter svenska.

Vad är skillnaden på fet och mager mjölkråvara?

I produktion av mejeriprodukter separeras fet och mager mjölkråvara.

Den feta används för feta mejeriprodukter, som exempelvis vispgrädde och smör.

Det som blir kvar är mager mjölkråvara med låg fetthalt. Den säljs exempelvis som vanlig mjölk eller kvarg.

 

Varför kan ICA göra fler mejeriprodukter svenska nu?

Vi har satsat på att öka efterfrågan på alla delar av mjölkråvaran. Det innebär att vi tar ett större ansvar för den totala svenska mejeriproduktionen - både fet och mager råvara. 

  • Vi tillverkar svensk kvarg och drickyoghurt, som kräver mycket mager mjölkråvara i produktionen. 
  • Vi har också tagit fram vanlig mjölk med längre hållbarhet, för att göra det mer praktiskt för kunderna att handla mjölk som görs på mager råvara. 
  • Vecka 20 börjar vi också göra Hushållsost® på svensk mjölk - det ger mycket fett över till t.ex. grädde. 

På så sätt används även den magra mjölken upp och bönderna slipper sälja den som mjölkpulver.

 

› Se korta klipp om fördelarna med svenska råvaror

 

Varför är fortfarande bara 90% av ICAs mejeriprodukter svenska?

Vissa produkter finns inte i produktion i Sverige idag. Till exempel finns ingen produktion av dessertkvarg här. Det gör att vi inte kan erbjuda svensk dessertkvarg i nuläget.

För andra produkter är det utländska ursprunget en kvalitetsstämpel. Till exempel äkta grekisk yoghurt från Grekland och parmesanost från vissa regioner i norra Italien.

En del feta produkter kan vi fortfarande inte göra 100% svenska eftersom det fortfarande inte finns tillräckligt mycket fet mjölkråvara att tillgå i Sverige. Därför är ICAs smör fortfarande gjort på mjölkråvara från EU. 

 

Vad kan jag göra för att bidra till bra förutsättningar för svenska mjölkbönder?

För att hjälpa till att säkra långsiktig tillgång av mjölk i Sverige är det viktigt att välja svenskt - både när du köper feta och magra mejeriprodukter.

Framförallt är det bra att välja svensk ost eftersom det krävs så mycket mager mjölk för att göra en ost. Då slipper bönderna sälja mager mjölk som pulver till låga priser. ICAs Grevé ®, Svecia®, Herrgård® och Prästost® är 100% svenska, och vecka 20 blir vår krämiga Hushållsost® det med!