Nästa steg i ICAs hållbarhetsarbete

På ICA har det alltid varit självklart att veta hur maten kommer till bordet och hur den säkras för framtiden. Men nu är det dags för nästa steg, att utan mellanhänder samarbeta direkt med lokala odlare och hjälpa dem med det långsiktiga hållbarhetsarbetet. Först ut är Karsten farm som odlar vindruvor i Sydafrika.

Frukt och grönsaker är inte bara goda och nyttiga. De kan även göra gott. Tillsammans med IDH, en holländsk biståndsorganisation, samarbetar vi direkt med odlare i projekt som leder fram till lokal utveckling, bättre hälsa och ett mer hållbart jordbruk.

Eget företagande leder till utveckling

Eget företagande har visat sig vara ett bra sätt att utveckla den hållbara handeln i världen. Det skapar jobb, människor får mer pengar och de ekonomiska hjulen börjar snurra på lokal nivå vilket leder till utveckling. ICAs målsättning har länge varit att göra direkta affärer med lokala odlingskooperativ, men förutsättningarna har tidigare inte funnits.  Rädslan har varit att pengarna ska komma på villovägar på olika sätt. Tack vare samarbetet med IDH finns garantier på att pengarna används på rätt sätt i projekten och att målen nås. Helt enkelt att livet och miljön för enskilda personer i länder med stora behov blir lite bättre. Projektet i Sydafrika är först ut i ICAs nya hållbarhetssatsning. Med tiden blir projekten fler så håll utkik efter den lekfulla designen i frukt- och grönsaksdiskarna.