Ny märkning minskar matsvinnet

Mat som förvaras rätt håller oftast längre än bäst före-datumet. En stor del av maten som slängs i hemmen är inte dålig. Matsvinnet skulle kunna minska genom att titta, lukta och smaka på maten istället för att låta bäst före-datumet avgöra. Därför byter ICA ut "Bäst före" till "Minst hållbar till" på fyra av våra egna yoghurtar.

Svenska hushåll slänger mer än 440 tusen ton fullt ätbar mat per år, vilket motsvarar i snitt 45 kg onödigt matavfall per person. En av orsakerna är att vi kastar produkten för att den passerat ”bäst före datum”.

Därför utmanar vi på ICA nu den nuvarande märkningen genom att byta ut ”Bäst före” till ”Minst hållbar till” på fyra av våra egna mejeriprodukter: Yoghurt naturell 3 %, Yoghurt naturell lätt 0,5 %, Yoghurt vanilj 3 % samt Yoghurt vanilj lätt 0,5 %.

Fler exempel på ICAs aktiviteter för minskat matsvinn
  • Must och marmelad gjord på räddad frukt
  • Skänker mat till välgörenhetsorganisationer
  • Utvecklar förpackningar för minskat matsvinn t ex genom att göra dem återförslutningsbara