ICAs MSC-märkta tonfisk

Nu introducerar ICA en MSC-märkt tonfisk i frysdisken som kan ätas med gott samvete. Tonfisken är en både nyttig och snabblagad fisk som passar utmärkt ihop med syrliga smaksättningar, exempelvis med inspiration från det peruanska köket i en fräsch ceviche.

Fisk är nyttig mat som många skulle vilja äta mer av. Problemet är att 80 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller hotas av överfiskning*. ICA Vit tonfisk är MSC-märkt** och därmed grönmärkt enligt WWFs Fiskguide.

Vit tonfisk (Albacore) har ett ljusare kött än gulfenad och blåfenad tonfisk. Den har en fast konsistens och passar såväl i stekpannan som på grillen. Tonfisk passar bra ihop med syrliga smaker. ICA Vit tonfisk lanseras i en förpackning om 280 gram och innehåller två tonfiskfiléer av sorten Albacore.  Tonfisken är MSC-märkt.

Tips på tillagning

  • En digital stektermometer är kanske det viktigaste redskapet när du tillagar fisk. Den hjälper dig att få fisken perfekt tillagad. Innertemperaturen ska vara 56°C.
  • Stek gärna fisken i både olja och smör. Börja med olja och tillsätt därefter smöret. Det förhindrar att smöret bränns vid. Krydda innan tillagning.
  • Skinnsidan upp eller ner vid stekning? Den sida du vill ha snyggast steker du först.
  • Fisk trivs på medelhög värme, 150°C, i ugnen och på plåt med bakplåtspapper eller i ugnsform. Krydda innan tillagning.
  • Fisk kokas med fördel i en kastrull med låga kanter. Vattnet ska precis täcka fisken. Enklaste sättet att koka fisk är att pochera på klassiskt vis. Då får man både kokt fisk samt att du kan göra en god sås med valfri smaksättning på buljongen.

* WWFs Fiskguide 2012, sjunde upplagan. ** Marine Stewardship Council är en global miljömärkning för fisk från världshaven, som garanterar att fisken fångats med godkända metoder och i välmående fiskbestånd.