HUMANSPONSRING

Glada Hudik-teatern

Ingen har väl undgått att se och häpnas över utvecklingen hos ensemblen i Glada Hudik-teatern. Möjligheten för deltagarna att få utvecklas och stärkas till ett självständigt liv är viktigt och ICAs sponsring av Glada Hudik-teatern är en del av vårt arbete för allas lika värde.

Glada Hudikteatern startade 1996, då teaterns verksamhetsledare Pär Johansson får jobb på det kommunala dagcentret i Hudiksvall. Pär blir frustrerad när han får se att de funktionshindrade skickas på kurser för att lära sig knyta skorna. Nog borde de få använda sin kreativa energi till något vettigare, varför lära sig något som man inte kan istället för att utveckla det man redan är bra på? Pär köper skor med kardborrband åt dem och föreslår att de ska börja spela teater istället, och på den vägen är det- Under 2016 firar Glada Hudikteatern sitt 20-år jubileum.

Glada-Hudik-artikelbild-2

Den första föreställningen 1996 hette Tomtar på rymmen och sågs av 400 personer. Efter det har det följt en rad föreställningar, och under 2014 turnerade teatern med en modern tolkning av Trollkarlen från Oz med specialskriven musik av Salem Al Fakir och Pontus de Wolfe. Över 60 000 personer har sett föreställningen hittills. Våren 2016 kommer föreställningen ha nypremiär och turnén går från Sandviken till Leksand, Uppsala, Sundsvall, Skellefteå och avslutas i Ericsson Globe i Stockholm.

Barn föds inte med fördomar

Parallellt med teatern genomförs olika projekt. Ett exempel är projektet Barn föds inte med fördomar som vänder sig till elever i årskurs 4-6. Budskapet är att integration inte handlar om att alla ska bli lika. Det handlar om att lära sig att acceptera och uppskatta att vi är olika. Man kanske inte kan förändra världen, men däremot sin klass. Läs mer om projektet här!

ICA reklamen och Mats Melin

Skådespelaren Mats Melin har sedan 2009 medverkat i ICAs reklamfilmer som praktikanten "ICA-Jerry". Hans deltagande har varit en del av projektet "Vi kan mer" som ICA driver. Projektet syftar till att ge funktionsnedsatta möjlighet till sysselsättning i ICA-butiker runt om i landet och sysselsätter för närvarande cirka 1 400 personer.

Glada-Hudik-reklam-gruppbild

Fotograf:Peter Gehrke


Om Glada Hudik-teatern

Glada Hudik-teatern är en kommunal verksamhet enligt LSS (lag om stöd och service) som består av en teatergrupp med utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare. Målet med verksamheten är att alla ska få göra det man är bra på och att skapa en utvecklande och meningsfull verksamhet för personer med funktionsnedsättning.

- Läs mer om Glada Hudik-teatern här

Glada-Hudik-logga