Ägg

I våra hyllor finns flera olika sorters ägg, alla kommer från leverantörer som är kontrollerade och godkända av oss. För våra egna varumärken är minimikravet att de färska äggen kommer från frigående svenska höns. Här hjälper vi dig att skilja mellan ägg och ägg.

EU-ekologiska

Höns som lever ekologiskt enligt EU:s regler har rätt till rastgård utomhus där de kan sprätta jord, picka mask och gömma sig om de vill. 85 procent av fodret är ekologiskt och inga genmodifierade råvaror är tillåtna. Helst ska hönsen äta mat från den egna gården. Ett ägg värpt av en EU-ekologisk höna innehåller mer jod och vitamin B12 än ägg från burhöns. Ett riktigt gott ägg helt enkelt.

ICA I love eco & KRAV-ägg

Ägg från ICA I love eco är KRAV-märkta. Det betyder att hönsen har sittpinne, rede att värpa i och kan gå ut för att sprätta jord, picka mask eller gömma sig. Precis som EU-ekologiska höns. Men KRAV-höns har också sandbad att tvätta fjädrarna i och får bara ekologiskt foder. Helst från den egna gården. Allt fler vill ha ekologiska ägg, men tillgången i Sverige räcker inte till. Ungefär vart tionde ägg som säljs på ICA är ett ICA I love eco.

ICA Gott liv

ICA Gott liv-ägg kommer från frigående, svenska höns som äter extra näringsrikt foder. Det ger stora ägg rika på omega 3-fettsyror. Hönsen mår bra av fodret och det påverkar varken äggens smak eller form.

Frigående höns

Frigående höns lever ungefär som de EU-ekologiska, men inomhus. Varje höna har eget svängrum, sittpinne, värprede och ströbad där hon kan putsa fjädrarna. Under våra egna varumärken kommer alla färska ägg från ekologiska eller frigående höns.

Höns i inredda burar

På ICA säljs även en viss del ägg från höns i inredda burar, beroende på tillgången av ägg från frigående höns. Max åtta höns delar på en bur. Där har de sittpinnar att vila på, ströbad för att putsa fjädrarna och rede att värpa äggen i. Vi ställer krav och kontrollerar våra leverantörer noga.

Kunderna efterfrågar ägg från frigående höns och idag har de flesta producenter övergett burar. ICA håller därför på att fasa ut ägg från burhöns ur det centrala sortimentet och kommer vara klara i början av 2018.