Allergi & intolerans

Laktosintolerans

Laktos är mjölkens socker och finns i alla mjölkprodukter och produkter som innehåller mjölk. Här förklarar vi mer om vad laktosintolerans är och vilka symtom det kan ge. Vi listar även livsmedel som innehåller laktos och vad du kan välja istället.

Vad händer vid laktosintolerans?

För att kunna bryta ner mjölksockret och ta upp det som näring krävs ett enzym, laktas, som bildas i tunntarmens slemhinna. Vid laktosintolerans saknas produktionen av enzymet helt eller delvis. Laktosen stannar då kvar i tarmarna och jäses av tjocktarmsbakterierna.

Laktosintolerans i vuxen ålder är mycket vanligt världen över. I Norden har kosten av tradition varit baserad på stora mängder mjölk och därför tål de flesta nordbor mjölk i vuxen ålder

Hur behandlas laktosintolerans?

Laktosintolerans är ingen allergi utan en enzymbrist. För att undvika besvär bör en försiktighet med mjölk och mjölkinnehållande produkter iakttas. Känsligheten för laktos varierar men de flesta tål ca 1 dl mjölk fördelad över dagen. Det finns även laktosreducerade eller helt laktosfria mjölkprodukter som med fördel kan ätas. Observera att dessa produkter fortfarande innehåller mjölkprotein och därför inte kan ätas eller drickas av mjölkproteinallergiker! Laktasenzymer i form av droppar eller kapslar finns även att köpa på Apoteket.

Livsmedel och maträtter som innehåller laktos:

  • All mjölk oberoende av fetthalt
  • Fil, yoghurt, grädde, gräddfil, crème fraiche innehåller laktos om än i något mindre mängd än mjölk
  • Färskost som kvarg, dessertostar, vissa bredbara ostar, messmör och mesost (det söta är laktos), ostkrämer och ostdressing
  • Bröd bakat på mjölk
  • Charkvaror med mjölk
  • Färdigmat, hel- eller halvfabrikat kan innehålla mjölk och laktos t ex pannkakor och maträtter med såser
  • Buljonger och fonder innehåller ibland laktos.
  • Matfetter med mjölk innehåller mycket små mängder laktos
  • Glass

Det här kan du välja istället:

  • Det finns gott om laktosfria produkter av olika märken i butikerna såsom mjölk, fil, grädde, yoghurt, crème fraiche, cotteage cheese , gräddfil mm.
  • All hårdost (lagrad minst 3 månader) är laktosfri medan dessert- och mjukostar innehåller en mindre mängd laktos.
  • För att få tillräckligt med kalcium i kosten rekommenderas konsumtion av hårdost varje dag.
  • Laktosfri och mjölkfri glass och sorbet.

Lathund för laktosintoleranta

Läs ingrediensförteckningen noga

Innehållet i en produkt kan ändras efter hand. Alla ingredienser måste deklareras och de anges i fallande ordning. En EU-förordning säger att om det förekommer mjölk eller laktos eller produkter därav måste de alltid anges i ingrediensförteckningen oavsett mängd. ICA har sedan länge haft som policy att på våra egna varor alltid noga deklarera ingredienser som innehåller en komponent med mjölk eller laktos.