Framhävande av allergena ingredienser

From 13 dec 2014 är det lag på att allergener nämnda i EU:s allergenlista ska framhävas i ingrediensförteckningarna. ICA har valt att skriva allergenerna i fet stil på våra Egna Märkesvaror.

Märkning dumplingsNy lagstiftning kräver att allergener nämnda i EUs allergenlista ska framhävas i ingrediensförteckningarna. Lagstiftningen gäller från den 13 december 2011 och ska vara fullt genomförd 13 december 2014. Det innebär att det under denna period kommer att finnas produkter med tydliggjorda allergener och andra produkter där tillverkaren ännu inte hunnit införa förändringen.

Tydliggörandet sker genom att ingående allergena ingredienser avviker från resten av texten i ingrediensförteckningen genom fet stil, understrykning eller liknande.

Observera att det endast är allergenerna på EUs lista som framhävs. Det kan finnas andra ingredienser i produkten som kan ge allergi- eller överkänslighetsreaktioner. Läs därför alltid noga ingrediensförteckningen.

Följande livsmedelsgrupper finns i bilaga 1 i LIVSFS 2004:27 och ska alltid anges i märkningen: 

  • Spannmål, som innehåller gluten (det vill säga vete, råg, korn, havre, spelt, kamut, eller korsningar mellan dem)
  • Kräftdjur
  • Ägg
  • Fisk
  • Jordnötter
  • Sojabönor
  • Mjölk, laktos
  • Nötter, det vill säga mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt och Queenslandnöt
  • Selleri
  • Senap
  • Sesamfrön
  • Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter
  • Lupin
  • Blötdjur (snäckor, musslor och bläckfisk)

 Även produkter utvunna ur ovanstående ingredienser ska anges, till exempel jordnötsolja och sojalecitin.