Ägg

Allergi mot ägg förekommer ofta hos barn men också hos vuxna. Vid äggallergi kan man vara mycket känslig mot ägg så att man i extrema fall inte heller tål höns- eller kycklingkött och t ex att röra vid äggkartonger. Vissa vacciner innehåller ägg så uppge alltid om du är äggallergisk vid läkarbesök. Äggallergi kan försvinna i skolåldern.

Vad händer vid äggallergi?

Immunförsvaret bildar antikroppar (IgE) mot proteinet i ägget. Allergin kan ge flera olika symptom och kombinationer är vanliga.

Hur behandlas äggallergi?

Ägg och alla produkter som innehåller ägg måste uteslutas. Vid stor känslighet
måste även kyckling och hönskött undvikas.

Livsmedel och maträtter som innehåller ägg/kan innehålla ägg:

  • Pannkaka, plättar och våfflor
  • Kaffebröd och kakor, skorpor, pensling av bröd
  • Eventuellt ströbröd
  • Panerade rätter
  • Leverpastej
  • Majonnäs och majonnäsdressingar
  • Pasta med ägg
  • Färsrätter
  • Charkvaror
  • Färdiglagad mat, hel och halvfabrikat, t ex soppor och såser
  • Bearnaisesås, hollandaisesås
  • Gratänger, pajer, puddingar och lådor
  • Maränger av ägg och äggvitekristyr
  • Glass
  • Hårdost med konserveringsmedlet E 1105 Lysozym

Välj det här istället:

  • Det går att utesluta ägg och ersätta med andra produkter men ägg har ofta en viktig funktion i bakningen. Framförallt ger det volym och fin ytglans och binder samman.
  • Pannkaka och våfflor: ersätt ägget med 1 tsk bakpulver och grädda på vanligt sätt.
  • Kakor, bakverk, tårtor och pajer: använd smördeg, mördeg eller pajdeg.
  • Vetebröd: kan penslas med mjölk eller smält smör.
  • Matbröd: kan penslas med vatten eller mjölk.
  • Äggstanning i pajer eller puddingar: riven ost, mjölk och vetemjöl. Det finns även bra recept på äggfria pajfyllningar.
  • Äggersättningar finns: No Egg, Loprofin (finns på apotek).
  • Charkvaror, varmkorvar, grillkorvar, falukorvar, chorizo etc finns utan ägg från många stora tillverkare.
  • Äggfri majonnäs.

Lathund för äggallergiker (pdf)

Läs alltid ingrediensförteckningen noga

Innehållet i en produkt kan ändras efter hand. Alla ingredienser måste deklareras och de anges i fallande ordning. En EU-förordning säger att om det förekommer ägg eller produkter därav måste de alltid anges i ingrediensförteckningen oavsett mängd. ICA har sedan länge haft som policy att på våra egna varor alltid noga deklarera ingredienser som innehåller en komponent med ägg.