Vilken spartyp är du?

Gör vardagsekonomens enkla test och ta reda på vilken sparform som passar dig!

Jag brukar fråga människor jag möter vilka mål de har med sitt sparande. Många nämner framtida bostad, några vill ut och resa och en skrämmande stor andel vill helt enkelt spara ihop så mycket pengar som möjligt. Vad då, så mycket pengar som möjligt…? Om du inte har ett mål och inte vet vart du ska, hur ska du då veta hur du ska ta dig dit?

Aldrig tidigare har svenskarnas sparande på bankkonto varit större och summan växer för varje månad som går. Sammanlagt har vi 1 670 miljarder på våra bankkonton! Jag säger inte att det är fel att välja en trygg sparform – alla måste så klart inte spara i högriskfonder. Problemet är bara att många sparar långsiktigt på bankkontot med NOLL procents ränta. Det vi vill ha är ju ett effektivt sparande som förhoppningsvis ger mer än du stoppar in.

Vilken sparform som är bäst beror bland annat på när du ska använda pengarna och vilken risk du är beredd att ta. Gör mitt test nu och se vilken sparform som passar dig!

 

Test: Vilken sparform passar dig?

När ska du förverkliga drömmen?

  1. Inom 1-2 år
  2. Om tidigast 3 år
  3. Om tidigast 7 år

Hur mycket behöver du spara ihop för att nå ditt mål?

  1. 5 000-19 000 kr
  2. 20 000-99 000 kr
  3. 100 000-1 000 000 kr

Vilken risk är du villig att ta med ditt sparande?

  1. Liten risk, jag vill inte förlora några pengar och är glad om jag får någon avkastning överhuvudtaget.
  2. Viljan att vinna är större än rädslan för att förlora. Jag är villig att förlora en del av mitt kapital eftersom den potentiella avkastningen lockar mer.
  3. Jag strävar efter maximal avkastning och är beredd på att, i värsta fall, förlora hela mitt insatt kapital.

 

Resultat: 

Flest 1:or: Chilla Gunilla

Du vet vad du vill: Din dröm ska bli till verklighet så snart som möjligt! Därför rekommenderar jag dig att spara pengarna på bankkontot. Se till att du får ränta och att kontot har insättningsgaranti.

Flest 2:or: Medel-Edel

Du har inte superbrådis men du vill ändå ta på dig spenderarbyxorna inom en ganska snar framtid. Därför rekommenderar jag dig att spara i fonder där riskspridningen är god. En global fond är aldrig fel som bas i portföljen.

Flest 3:or: Rally-Kalle

Du har en långsiktig plan och är ute i god tid. Du vill maximera avkastningen och därför rekommenderar jag dig att spara i aktier. Risken är stor men tittar man historiskt har aktier gett bäst avkastning på lång sikt. Sprid riskerna och köp gärna 10-15 olika aktier i olika branscher.

Lycka till med ditt sparande!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.


Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.