Bättre koll på ekonomin 2019

Ut med det gamla in med det nya! Nu har det blivit dags att styra upp din ekonomi inför det nya året. Jag tycker att alla borde göra en årlig ”ekonomisk hälsokoll”. Kartlägg nuläget för att se vilka kostnader du vill prioritera och vad du behöver dra ner på.

1. Ekonomisk kontroll

Logga in på din bank, ta fram kontoutdraget för de tre senaste månaderna och gå igenom kostnaderna. Sortera kostnaderna i olika kategorier exempelvis, mat, transport eller nöje. Jämför ditt utfall med Konsumentverkets rekommendationer.

2. Slott eller koja

Står ett rum tomt? Är det tråkigt att äta ensam? Hyr ut och dra in lite extra deg. Bostaden är nämligen studentens största kostnadspost.

3. Inte bara intresse

Studiebidraget i all ära men det kan vara skönt att få in några extra slantar. Har du något specialintresse? Du kanske är duktig på att bygga hemsidor, kan teckna eller översätta språk. Passa på att tjäna extrapengar på ditt specialintresse. Läs mer på freelancer.se!

4. Sälj gamla prylar

En undersökning visar att 58 procent skulle vilja rensa oftare hemma. Se till att du tillhör de andra 42 procenten och sälj dina gamla prylar. På min blogg kan du läsa hur du går tillväga och vad de vanligaste prylarna inbringar. 

Se över din ekonomi och få ännu bättre balans mellan inkomster och utgifter. Vem vet, du kanske till och med kan lägga undan lite pengar till sommarens äventyr?

Lycka till!

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.