5 tips till dig som ska studera utomlands

Varje år studerar cirka 25 000 personer utomlands. Belöningarna är många, du lär känna nya kulturer, lär dig språk och skapar internationella kontakter som kan vara värdefulla för din framtida karriär. Det finns en hel del viktiga saker att tänka på innan du drar iväg på din drömresa.

1. Tänk på plånboken

För att minska den ekonomiska belastningen tycker jag du ska kolla upp vilka utbildningar som är berättigade lån från CSN så du inte behöver ta allt från egen ficka. Gå in på csn.se där hittar du massor av bra information inför resan. Kom också ihåg att kolla upp eventuella terminsavgifter och hur du ska finansiera dessa.

2. Säkra nyttan

Se till att du får tillgodoräkna dig utomlandsstudier när du kommer hem. Läs mer på studera.nu.

3. Stipendium är ingen dum idé

Se om du kan finansiera dina studier med stipendium. Det kan ta lite tid att ansöka men är väl värt det om du är en av de lyckliga.

4. Försäkra dig

Var noga med att vara rätt försäkrad när du drar iväg. Ring ditt försäkringsbolag och berätta upplägget så kommer du få den hjälp du behöver.

5. Visum, behövs det?

Ska du studera mer än tre månader i ett EU-land har du rätt till uppehållstillstånd om du:

1. Är inskriven vid en utbildning som är godkänd för svenska studiemedel, och

2.har ett täckande sjukförsäkringsskydd och tillräckligt med pengar för att inte belasta landets socialförsäkringssystem.

Visum krävs i länder utanför EU. Kontakta landets ambassad för frågor om kostnad och handläggningstid.

Ha en riktigt trevlig resa, det kommer bli ett minne för livet!

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.