Tre steg till bättre ekonomi 2018 – steg 2:

Få koll på dina onödiga utgifter

Det kan kännas tungt med budget när man kanske inte vet var pengarna tar vägen. Därför introducerade jag min trestegsraket i en tidigare artikel. Målet är att på ett snabbt och enkelt sätt ge dig kontroll över din ekonomi så att du får mer pengar över i plånboken hela året. Häng med – här kommer steg 2 i raketen!

Steg 2: Prioritera bland dina köpmönster

I första steget gjorde du en kartläggning av de inköp du gör under en månad. Nu blir nästa steg att välja bort de kostnader som faktiskt är onödiga.

De tre största kostnadsposterna i vår privata vardagsekonomi är:

  1. Boende (hyra, ränta, amortering, uppvärmning m.m.)
  2. Transport (kostnader för fordon, bensin, försäkring, värdeminskning m.m.)
  3. Livsmedel (mat, dryck m.m.)

Jag är övertygad om att du köper vissa saker som du klarar dig utan; kaffet på väg till jobbet, eller ett par uteluncher där du skulle kunna ta med dig matlåda istället. Äter du matlåda istället för att äta ute sparar du över 12 000 kr/år.

Om du nu lägger några minuter på att se över de här största kostnadsposterna och hittar småförändringar att göra så kommer du att påverka dina kostnader i störst utsträckning. Kan du pruta på räntan för ditt boende, eller jämföra dina el-kostnader? Ett annat tips är att planera dina matinköp och cykla om du har möjlighet.

Läs också:

Du kan läsa mer om olika sätta att skära ner på kostnaderna här: