Stressad över studentekonomin?

Din hjärna är fantastisk! Den kan klara komplicerade, logiska resonemang och tänka ut avancerade, tekniska lösningar. Däremot är den inte konstruerad för att fatta de långsiktiga, ekonomiska beslut som vi idag ställs inför. Det kan förklara varför vi spenderar för mycket och sparar för lite.

Hjärnan har egentligen inte förändrats som mycket med evolutionen de senaste 200 000 åren. Det får oss att tänka kortsiktigt – något som ofta kan ge dåligt samvete och stress för privatekonomin.

Här är de tre vanligaste orsakerna till att vi mår dåligt över ekonomin kopplat till hur din hjärna fungerar:

1. Att vi har spenderat mer pengar än tänkt

En förklaring är vårt gruppbeteende. För många tusen år sedan ökade chanserna att överleva om man levde och jagade i grupp. Våra hjärnor har fortfarande kvar gruppinstinkten. Det kan få oss att ta beslut som är direkt dåliga för vår egen ekonomi. Ett exempel är när man följer med kompisarna på krogen eller skidresan, trots att man egentligen inte har råd. 

2. Att vi sparar för lite eller inte alls

Från början var det viktigaste att hitta mat och fixa eld för att överleva. Därför prioriterar hjärnan fortfarande sådant som ligger nära i tiden. Den har mycket svårare att relatera till det som är avlägset. Pensionen är ett typiskt exempel.

3. Saldot på kontot

Om du känner att du inte lägger pengarna på rätt saker, eller att de tar slut snabbare än du tänkt dig, är det lätt att känna oro för ekonomin. Men den typen av ständigt gnagande stress har hjärnan inget bra sätt att hantera. Den är istället byggd för att reagera snabbt på fysiska hot. En lösning för att slippa ekonomisk stress kan vara att få kontroll på vart dina pengar tar vägen. Det finns bra appar som kan hjälpa dig, till exempel ICA Spara eller Tink. Jag har tidigare skrivit om hur du kan komma igång på med att göra en budget på en minut om dagen. Om du upptäcker att du behöver dryga ut kassan har jag bra tips om att vårstäda ekonomin.

Vill du veta mer om ekonomisk stress och hur det påverkar oss? Läs gärna min blogg.

 

Lycka till!

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.