Städa din ekonomi

Någon gång om året kan det vara bra att se över din ekonomi och göra en storstädning. Gör du en grovstädning och dessutom är beredd på att göra några justeringar i vardagslivet kan jag lova att det kommer att löna sig i plånboken!

Skapa ordning och reda

Att få koll på dina inkomster och kostnader är A och O för att veta vilka förändringar du kan göra. Mitt första tips är därför att göra en budget – det är enklare än du tror! Det finns massor av bra hjälpmedel som du kan använda. Läs mitt tidigare inlägg om att göra budget.

 

Rensa ut gamla abonnemang

Skriv en lista över de abonnemang du har och vad de kostar dig varje månad. Då kommer det att bli tydligt vilka du använder väldigt lite, eller kanske inte alls. Utvärdera sedan vilka du vill behålla och vilka du kan säga upp helt. Tips! Att pausa ett abonnemang kan också vara ett alternativ!

 

Städa ur förrådet

Visste du att du troligtvis har prylar för flera tusen i ditt förråd som istället skulle kunna bli pengar i plånboken? Jag försöker hålla mig till regeln: ”En sak in – en sak ut!” Det som åker ut säljer jag vidare till någon annan som har större nytta och glädje av prylarna. En bonus, förutom pengarna, är att jag inte samlar på mig onödiga saker.

 

Dra inte nitlotten

Tillhör du dem som gärna köper en trisslott eller spelar på nätet ibland? Då ska du också veta att lotter är en förlustaffär för de allra flesta. Sannolikheten att du vinner är nämligen minimal, samtidigt som vårt undermedvetna inte underlättar tankeprocesserna kring förluster. Läs mitt tidigare inlägg om beteendeekonomi här. Spelen är utformade så att spelbolaget vinner majoriteten av gångerna, tänk på det.

Lycka till med städningen och se till att hålla dammråttorna borta som äter upp dina pengar i onödan!

 

Vardagsekonom

Magnus Hjelmér,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.