Spara på rätt sätt

Drömmer du om att dra iväg med kompisarna till Berlin, gå på festival i sommar eller åka på surfcamp på Bali? Jag tycker alla ska ha råd med sina drömmar även du är student. Här är tipsen på hur du når dina sparmål!

Konsekvensen av att kunna spara lite mindre summor är det tar lite längre tid att nå sitt mål/dröm. Det jag tycker du ska börja med är att se över möjligheten att öka dina inkomster. Du kanske har möjlighet att:

  • Jobba extra, kolla med bemanningsföretag eller bli studiecoach
  • Sök stipendium
  • Hyr ut ett rum
  • Tjäna pengar på din hobby, du kanske kan bli instruktör inom din sport eller är du grym fotograf kan du plåta bröllop

När det kommer till själva sparandet är det viktigt att du sparar på rätt sätt. Med rätt sätt menar jag att du maximerar avkastningen/räntan och väljer rätt ”plattform” så du undviker att skatta bort stora delar av det intjänade kapitalet.

För att välja rätt ”plattform” behöver du tänka till från början så du undviker att betala onödig skatt i framtiden. När du valt ”plattform” kan du börja spara i exempelvis aktier, fonder eller andra finansiella produkter. Vill du lära dig mer om olika sparformer kan du läsa min sparskola här.

Man kan säga att det finns tre olika ”plattformar” att välja mellan: Traditionell depå, kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK). Den största skillnaden mellan dessa är hur ditt kapital beskattas men det finns även andra skillnader. Jag har sammaställt några viktiga delar som jag tycker du ska ha koll på innan du väljer.

  Traditionell depå Kapitalförsäkring ISK

Skatt

30% av vinst Schablonskatt Schablonskatt
Deklaration Ja Nej Nej
Insättningsgaranti Ja Ja Ja
Förmånstagare Dödsbo Förmånstagare Dödsbo

 

För de allra flesta passar ISK eller kapitalförsäkringen allra bäst. Det är låg beskattning jämfört med en traditionell depå. Du slipper att deklarera och det är säkert då den statliga insättningsgarantin gäller. Kom igång med ditt sparande idag så är du ett steg närmare dina drömmar! Lycka till

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.