Spara deg till studiestarten

Det börjar dra ihop sig till terminstart. Att komma tillbaka till plugget innebär många gånger att kostnaderna drar iväg. Här kommer några tips på hur du får pengarna att räcka lite längre i början av terminen.

Om du haft tur kanske du haft några hyresfria månader över sommaren samtidigt som du dragit in pengar på sommarjobb. Mitt tips är att spara en del av pengarna till skolstarten, det är alltid en bra början när du helt plötsligt ska börja betala hyra, köpa böcker och träffa polarna på studentpuben.

5 sätt att spara deg:

  • Bränn inte alla pengar från sommarjobbet, använd en del till terminsstarten!
  • Köp begagnad studentlitteratur och sälj vidare de böcker du inte längre behöver. Det finns flera sajter som säljer begagnad studentlitteratur. Kolla in kurslitteratur.se och campusbokhandeln.se, sätt upp lappar eller undersök om det finns någon second hand-hörna på universitetetet när du ska sälja din gamla kurslitteratur.
  • Planera matinköpen. Laga storkok och ta med matlåda till skolan. Du sparar cirka 1 100 kronor i månaden!
  • Rabattera mera. Passa på att utnyttja dina studentrabatter via Mecenat, Studentkortet och ICA Student.
  • Pedalen i botten. Cykla till skolan istället för att åka buss eller bil. Nu på sensommaren är vädret ofta bra och du får in vardagsmotionen på köpet!

Har du några bra spartips får du gärna dela med dig i sociala medier under #sparadeg. Du kan följa mig på Twitter, Snapchat under @MagnusHjelmer och kom ihåg att läsa min blogg på icabanken.se/vardagsekonomen

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.