Så sparar du som student

Myten om att studenter inte har råd att spara stämmer inte! Vi har nämligen nyligen genomfört en undersökning bland våra ICA-Studenter som visade att 96 procent sparar i någon form. Högst på önskelistan med sparandet står ett framtida boende. Viljan att resa är stort medan intresset för pensionsparande är svalt.

96 procent av er studenter sparar i någon form. En imponerande siffra om ni frågar mig, men jag blev förvånad över att så många sparar i ett traditionellt sparkonto - med tanke på det låga ränteläget.

När du ska bestämma dig för vilken sparform du ska välja finns det två avgörande faktorer: Hur lång tid du ska spara och vilken risk du är villig att ta med ditt sparande (s.k. riskaptit). Jag vet att ni som studenter har begränsade resurser, men tycker ändå att det är viktigt att få in rutinen att spara pengar regelbundet. Här har jag listat några tips om hur du kan tänka när du ska välja sparandeform. 

- Sparkonto

Hos många banker får du idag ingen ränta alls. Du kan välja en nischbank med insättningsgaranti och få strax under en procent i ränta. Det är fortfarande lågt, men det bästa alternativet för ett kortsiktigt sparande (1-2 år). Vår undersökning visade att många av er kombinerar olika typer av sparformer där kombinationen sparkonto tillsammans med ett fondsparande var vanligast.

- Fonder 

Om du ska spara på minst fem års sikt tycker jag att du ska välja fonder som sparform. Det är enkelt att välja risknivå. Du kan exempelvis välja en aktiefond för hög risk medan en globalfond eller blandfond är ett tryggare alternativ. Men se upp för fonder med höga avgifter! Fonder kostar inget att köpa eller sälja, men du betalar en avgift för att fondbolaget förvaltar dina pengar.

- Aktier

Historiskt är aktier den bästa sparformen på lång sikt och rätt sparform för dig som vågar ta hög risk. Var alltid beredd på att du kan förlora hela ditt insatta kapital. Aktier köper och säljer du mot en avgift och de senaste åren har det varit priskrig på avgiften så idag du kommer undan billigt och kan handla från 1 kr och uppåt. Ett tips är att välja någon av nätmäklarna - de är billgast när det kommer till avgifter. 

Lycka till med ditt sparande!

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.