Så fixar du din studentekonomi

Enligt CSN anser 39 procent av de som studerar och som har studiemedel med både bidrag och lån, att pengarna täcker deras levnadskostnader. Det här innebär att 60 procent behöver exempelvis jobba extra, få andra typer av bidrag eller leva på sparande pengar för att få pusslet att gå ihop.

Det enklaste är sättet att få pengarna att räcka längre är att skära ner på kostnaderna, vilket många gånger är lättare sagt än gjort. Du kan också öka dina inkomster med exempelvis jobb vid sidan av studierna. 


Bo hemma så länge som möjligt

Ett bra tips är att försöka bo hemma så länge som möjligt. Bor du hemma kan du minska lånedelen och leva snålt på bidragsdelen. Du kan också dela bostad med en eller flera studiepolare vilket gör att ni kan dela på de fasta kostnaderna, ett bra sätt att spara pengar. 


Gör en budget

En enkel budget är inte svår att göra, men att hålla sig till den brukar vara desto svårare. Du kan göra en budget själv i exempelvis Excel alternativt att fylla i en färdig mall från exempelvis Hallå konsuments. Här kan du läsa mer!


Jobba extra och tjäna extra pengar

Om du har ett extrajobb finns det regler för hur mycket man får tjäna under ett kalenderhalvår utan att ditt studiemedel från CSN minskas. Detta kallar CSN för Fribelopp. Hur stort fribelopp du har eller hur mycket du får tjäna, beror på hur mycket du studerar. >CSN:s information om vilka beloppsgränser som gäller för dig

Har du tid över, en bil och eventuellt ett släp så kan du köra andras prylar till tippen via företaget TippTapp. Smart om du ändå rensar ut ditt egna hem. 

Planera dina matinköp

Att småhandla är nästan alltid dyrare än om du gör upp en lista och planerar dina inköp varje vecka. Genom att planera in så att maten även räcker till matlådor kan du spara många hundralappar varje månad, jämfört med att äta lunch på restaurang eller café. En smart idé är att föra över matpengar till ditt ICA-konto och göra alla matinköp med ICA-bankkort – från panikinköpen i kvartersbutiken till latten på stan. Då blir det lättare att hålla koll på matbudgeten.

Några snabba spartips:

Utnyttja alla fördelarna med ICA Student, du får upp till 50 % rabatt på olika utvalda varor. Det ingår också ett bankkort som är kostnadsfritt under studietiden och ett år efter att man slutat studera.

 • När du ska köpa kurslitteratur, kolla om du kan hitta begagnad sådan till bättre pris. Nästan alla köp- och säljsajter har en avdelning för detta. Som ICA-student får du alltid 5% rabatt på kurslitteratur hos Bokus.

• Sälj sådant du inte behöver. Istället för att låta saker och kläder ligga och skräpa hemma i garderoben eller förrådet – gör om dem till pengar genom att sälja dem.

• Undvik att ta SMS-lån och snabblån för att lösa en ekonomisk situation. Dessa typer av krediter innebär ofta räntor på flera hundra procent i slutändan och förvärrar oftast bara din ekonomi.

 

Se filmen med Magnus spartips!

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.