5 tips – så får du sommarjobbet

Se till att skaffa dig ovärderliga kontakter, bra referenser och en extra slant i fickan. Sommarjobbet kan vara en av nycklarna som låser upp din framtid. Här tipsar ICA Bankens vardagsekonom hur du får jobbet!

När jag pluggade på universitetet sommarjobbade jag inom försäkringsbranschen. Det ena ledde till det andra och jag fick möjlighet att jobba extra under hela studietiden vilket drygade ut kassan rejält.  

Jag kontaktade Julia Olsson, rekryteringsansvarig och partner på IVY Talents, för att få fem konkreta tips när det kommer till att söka sommarjobb:  

1. Börja i tid

För att lyckas väl med jakten på ett sommarjobb gäller det att börja i god tid. Då har du bättre chanser att skriva en bra ansökan samt hitta fler intressanta jobb att söka. 

2. Lägg ner tid på ett bra CV

Utforma ditt CV efter en enkel och snygg mall där rekryteraren snabbt kan få en överskådlig bild av dina erfarenheter och se varför du är en bra kandidat för jobbet. 

3. Anpassa din ansökan

Ingen rekryterare vill få känslan av att din ansökan är ett massutskick. Läs annonsen till jobbet du söker noga och anpassa din ansökan där efter. Följ gärna upp din ansökan med ett telefonsamtal, det visar att du är angelägen. 

4. Utnyttja ditt nätverk

Kanske har du en anknytning till någon på företaget där du söker jobb? Fråga runt bland dina bekanta och hör efter om de känner till några företag som väntas anställa sommarpersonal. Det är bra att ha någon intern som kan lägga in ett god ord för dig. 

5. Förbered dig inför intervjun

Förbered dig på de frågor som kan tänkas dyka upp. Var redo på att motivera varför just du är en passande kandidat och berätta vad du har för tidigare relevanta erfarenheter. Kom ihåg att läsa på om företaget. 

Tänk på:

Inkomster och CSN
Du får tjäna max 88 138 kr/kalenderhalvår (cirka 14 500 kr/mån), om du studerar 20 veckor på heltid, utan att ditt studiemedel minskas. Tjänar du över denna summa påverkar det ditt bidrag, här kan du läsa mer på csn.se.

Jämkning
Om du bara jobbar delar av året eller får inkomst från flera arbetsgivare kan det vara värt att jämka, såatt du slipper skatta onödigt mycket på lönen. Läs mer på min blogg.

Hur ska du använda pengarna?
Funderar du på att lägga lönen från sommarjobbet i sparande till en bostad eller liknande? Då hittar du massor av bra spartips i min Sparskola.

Lycka till med ansökningarna!

 

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.